– Det är väldigt kul och väldigt nytt. Det är jobbigt att skriva, men fantastiskt att få komma ut med ett budskap som borde lyftas fram mycket mer, säger Matilda Eriksson.

– Vi vill ses och höras, istället för att man ska skuffa undan oss.

Sedan tidigt i höstas producerar hon och ger ut podden ”Media för funktionsvariation” – som tar upp allt möjligt som rör personer med funktionsvariation. Från politik och arbetsmarknad till kultur och historia.

– Jag gör podden för att jag vill att det ska komma en förändring och jag har inte sett att det finns just en sån här podd som lyfter fram funktionsvariationer, säger hon.

Daglig verksamhet

Hittills har Matilda gjort sex avsnitt, plus en kort introduktion. Ytterligare fem är på gång.

Ett av de kommande ämnena är funktionsvarierade karaktärer i fiktiva media, exempelvis på film och hur de skildras.

Ett annat kommer berätta om Vipeholms anstalt där statliga kariesexperiment utfördes på "svårskötta obildbara sinnesslöa" på 1940- och 1950-talet, utan deras samtycke.

På dagliga verksamheten Funkisgruppen får Matilda hjälp av personalen med att bland annat att klippa och finjustera poddavsnitten. Hon kan även spela in hemma, om hon vill.

– Men när jag gjorde det var det frustrerande, för det var folk som borrade och min katt ville ha uppmärksamhet, berättar hon.

Börjar bli van

Hon minns första inspelningen, på Funkisgruppen:

– Det tog lång tid och var många omtagningar. Jag hade extremt svårt att säga ”intellektuell funktionsvariation˝ och andra ord som är svåra. Och när man spelar in blir det ännu svårare. Men nu börjar jag bli mer van.

– Tanken är också att inte ha så svåra ord, så att podden funkar för alla.

Matilda har neurofibromatos typ 1 som bland annat gör att hon är synskadad. Hon är dessutom autistisk och dyslektiker. Personligen föredrar hon att kalla det funktionsnedsättning snarare än funktionsvariation eller funktionshinder.