Askim

Det var annandag påsk 2020 när Martin Hummel-Gradén helt utan förvarning drabbades av en massiv stroke under en löprunda i Sisjön.

En vecka senare födde sambon Carin Hesselroth parets dotter Majken, samtidigt som Martin låg på intensiven och kämpade för sitt liv.

Det skulle dröja 242 dagar innan han kunde återvända hem, till ett liv som aldrig skulle bli detsamma igen.

Tre år senare är Martins förmåga att röra sig och tala kraftigt nedsatt. Han sitter i rullstol och är beroende av hjälp med allt.

Trots svårigheterna är två av hans egenskaper intakta: Humorn och den konstnärliga kreativiteten, något som Mitt i Göteborg tidigare berättat om.

Blir av med assistans

Sakta har familjen tvingats vänja sig vid sin nya tillvaro och tack vare personlig assistans har Carin kunnat börja jobba lite igen.

Men så i veckan damp det ner ett beslut från Göteborgs stads förvaltning för funktionsstöd.

Martin blir av med en tredjedel av sina assistanstimmar, från 53 timmar i veckan till 35, något som Carin valt att berätta om i ett öppet brev till Göteborgs stad på Facebook – som i skrivande stund delats över 2000 gånger.

– Jag valde att skriva ett öppet brev eftersom vi är så förtvivlade över situationen. Vi förstår ingenting. Martin behöver hjälp all vaken tid, vilket är ungefär från sju på morgonen till elva på kvällen och dessutom dubbelassistans vid vissa moment samt väntetid på natten. Så redan det förra beslutet på 53 timmar var ju alldeles för lite. Hur är det möjligt att ta ett sådant beslut? Det lägger extremt mycket ansvar på oss anhöriga.

Chockartat beslut. I ett öppet brev till Göteborgs stad på Facebook beskriver Carin Hesselroth om familjens situation sedan sambon Martin drabbades av en stroke.

Chockartat beslut. I ett öppet brev till Göteborgs stad på Facebook beskriver Carin Hesselroth om familjens situation sedan sambon Martin drabbades av en stroke.

Johanna Roos (arkivbild)

Drabbar även dottern

Hon menar att Martin, som trots allt som hänt har en stark vilja att utvecklas på flera olika plan, nu blir extremt begränsad i sin vardag.

– Han hade sett fram emot att börja ta ett större ansvar kring vår dotter, hämta henne på förskolan bland annat, men det kommer ju inte att gå nu, säger Carin Hesselroth.

Eftersom Martin inte kan vara ensam hemma ens en timma innebär beslutet att Carin kommer att behöva gå ner ännu mer i arbetstid.

– Det drabbar även vår dotter eftersom jag får svårt att följa med henne på aktiviteter och till kompisar. Går jag och Majken ut på en kort promenad så är jag mest stressad över att snabbt komma tillbaka till Martin.

Överklagat beslutet

Enligt Carin har utredningarna för att få beviljat personlig assistans redan från början varit extremt långdragna och informationen bristfällig.

– Förvaltningsrätten ansåg att kommunens förra utredning var så bristfällig att de inte ens kunde ta ställning till den utan skickade den till kommunen för att utreda på nytt, men de påtalade att kommunen räknat för snävt. Och ändå drog kommunen ner tiden nu, det är oförståeligt.

Nu har familjen överklagat beslutet och väntar nu i första hand på besked om de får behålla sina 53 timmar i veckan i väntan på det nya beslutet.

– Jag tror inte att de förstår hur mycket det här påverkar oss. Vi har inte valt att hamna i den här situationen, men Göteborgs stad kan välja att bevilja oss assistansen som vi behöver för att kunna leva ett drägligt liv.

Kreativ. Trots sina begränsningar har Martin Hummel-Gradén hittat tillbaka till kreativiteten och är en aktiv konstnär.

Kreativ. Trots sina begränsningar har Martin Hummel-Gradén hittat tillbaka till kreativiteten och är en aktiv konstnär.

Johanna Roos (arkivbild)