När den första snösmockan kom, i november, fick Sigtuna kommun in 63 anmälningar om eftersatt snöröjning. På flera håll stod bilar i diken och bussar hade svårt att ta sig fram. Snöröjarna arbetade i skift men hade svårt att hinna med då det kom runt 50 centimeter på snö på mycket kort tid.

Hög vall

Men även på platser där plogbilarna hade varit blev det svårt att ta sig fram.

– Jag är så upprörd över hur de plogade. De hade plogat upp en hög vall längs hela busshållplatsen så när jag skulle på bussen så fick jag för ställa mig på vallen för att komma in och lyfta rullatorn som väger nästan 13 kg. Det bor många gamla i det här området och många kunde inte ta sig någonstans då de inte kunde ta sig över vallen, säger Märtha Lindberg.

Märtha Lindberg bor vid Stora Brännbo och är en av de som anmält till kommunen att snöröjningen inte fungerat på tillfredställande sätt.

– Kollektivtrafiken hade inga större problem med framkomligheten, och bussarna kom fram. Självklart blir det bitvis halka, men jag tycker busstrafiken klarade sig bra. Bussgatorna går genom flera av entreprenörernas områden så ibland kan det ta en stund innan gångbanor bredvid bussvägar blir snöröjda, säger Michael Zingerman som är enhetschef på teknik- och gatudriftsenheten i Sigtuna kommun.

Ska stanna vid stolpen

Efter att Märtha Lindberg hade felanmält snöröjningen vid Stora Brännbos busshållplats var plogbilarna där igen.

– Då kom de och plogade resten av strängen och lade all snö framför stolpen med turlistan samt där man stiger på fram i bussen. Busschaufförerna var mycket irriterade eftersom de ska stanna vid stolpen och de inte kan se snöhögen. Så var det också på fler hållplatser där det inte finns någon busskur, säger hon.

Kommunen är medveten om att entreprenörerna hade en del problem att hinna med i vissa områden och att även sandningen blir släpande när plogningen blir långdragen.

– Det blir ofrånkomligen en del missar som vi får försöka rätta till i efterhand. När man håller på nästan två dygn med snöröjning och man är på samma ställe flera gånger och man byter personal emellanåt så kan det bli brist i kommunikationen och någonting blir bortglömt, säger Michael Zingerman.

Ger snöröjning godkänt

Trots en del kritik anser Michael Zingerman att kommunen klarade det första snöfallet med godkänt betyg.

– Som många förstår så är det såklart ganska besvärligt när det snöar under en längre tid, som det gjorde sist. Det innebär att man plogar runt ett varv och sedan börjar om från början igen. Ett snöfall är sällan problemfritt. Det var det inte den här gången heller. I stora drag tycker jag ändå att mycket gick bra, säger han.

Enligt SMHI är ny snö på gång. Är ni väl förberedda nu för att få bort snön snabbare?

– Att få det att gå fortare är ofta svårt i dagsläget. Och det har att göra med resurser och budget.