I höst går telefonen varm hemma hos gitarristen Mats ”Mappe” Björkman. Mängder av utländska musiktidningar ringer för att göra intervjuer.

Orsak: Doom metalbandet Candlemass ger ut skivan­ Sweet Evil Sun den 18 november. Det är en stor händelse i hårdrocksvärlden.

– Intresset är otroligt stort. Vi såg oss som underdogsi många år men det är vi inte längre. Vi är Sveriges mest hajpade hårdrocksband, säger­ Mappe med eftertryck.

Mitt i träffar Mappe Björkman på ett kafé på Hägerstensåsen. Här har han bott i 14 år och gillar det skarpt – det lugna tempot, parken med amfiteatern, närheten till city och den trygga skolvägen för familjens 10-åring.

Här blir han kvar ”in i det sista”. Lika trogen är han mot Candlemass. Bandet grundades 1984 och Mappe Björkman var med från start. Han och tre andra killar i 20-årsåldern repade i en lokali Upplands Väsby, där bandets låtskrivare Leif Edling bodde.

Gillar det udda

Några år tidigare hade hårdrocksbandet Europe sett dagens­ ljus på samma ort och Leif Edling växte upp ihop med Joey Tempest. Men trots Europes stora framgång ville Candlemass något annat.

– Jag och Leif har alltid gillat det udda och tunga, det som inte går in i boxen. Det ska vara en skitig känsla. När vi hörde bandet Trouble från Chicago, som inspirerats av Black Sabbath, kände vi att shit, det här vill vi också göra, säger Mappe Björkman

Trouble var pionjär inom doom metal – långsam, mörk och tung musik med undergångskänsla. Nu blev också Candlemass en tidig inspiratör. 1986 kom Epicus Doomicus Metallicus, en skiva som med åren fått kultstatus.

– Vi var inte radiovänliga som Europe men vi slog ändå djävligt bra i en del länder. Inte minst i England, där var vi störst till att börja med, säger­ Mappe Björkman.

Har två Grammisar

Nästan 40 år har gått sedan Candlemass bildades. Ett par gånger har bandet lagts ner men bara för att återuppstå, med delvis nya medlemmar.

13 studioalbum har det blivit hittills och bandet har belönats med två Grammisar i hårdrocksgenren – 2006 för albumet Candlemass och 2020 för albumet The Door to Doom.

Men stoltast är Mappe Björkman över att Candle­mass nominerades till en Grammy i USA 2020, för bästa metalframträdande, för låten ”Astorolus – the great octopus”.

– Det har bidragit till att vi blivit kända och populära­ i USA. Vi har varit där två gånger i år och dessutom i Mexiko och flera europeiska länder Det är helt sjukt vilket mottagande vi fått på spelningarna. En massa 20-åringar stod längst fram och kunde våra låtar, det är den bästa credd man kan få!

Låtar om klimatkrisen

Återstår att se hur den nya skivan, Sweet Evil Sun, mottas. Ett tungt och melodiöst album där de bistra tidernai världen återspeglas.

– Titellåten anspelar på solen, som ger liv samtidigt som värmen från den blivit ett hot, på grund av hur vi behandlar jorden. Skivan handlar både om klimatproblem och krig och om hur alla drabbas, säger Mappe Björkman.