Friskis & Svettis i Kista ska stänga för gott.

Efter att ha funnits i de specialanpassade lokalerna på Knarrarnäsgatan 3 i 20 år beslutades det i höstas att gymmet inte är tillräckligt lönsamt.

Medlemsantalet på anläggningen har haft en negativ utveckling i flera år, och under pandemin blev det ännu värre enligt kedjan. När hyreskontraktet löper ut till sommaren väljer föreningen därför att inte förnya det.

– Det är så tråkigt, ingen annan anläggning är lik den här. Det är mer än bara träning, säger Sebastian som tränar på gymmet.

Det har bildats lite av ett community bland de unga på gymmet, berättar han. Det är en stor grupp som lärt känna varandra genom träningen, och nu ses de i lokalerna i princip varje dag.

– Jag bor i Sollentuna och från början kom jag hit för att slippa se folk jag kände, men nu känner jag typ alla här i stället, och älskar det. Vi är har blivit väldigt nära, säger medlemmen Madeleine.

Skötts dåligt

Mitt i pratar med sammanlagt elva medlemmar, som alla säger att de fick en chock när beskedet om stängning kom. De tycker inte att det hela skötts bra från ledningens sida.

– Personligen tycker jag att förklaringen från Friskis kom väldigt sent, utan transparens i kommunikationen. Beslutet togs bakom stängda dörrar och förmedlades ut i att "nu blir det så här och det finns inget att göra åt saken". Det fanns ingen möjlighet att påverka, säger Karin, medlem.

Maya och Sari har gått till gymmet i Kista i 20 år, sedan det öppnade, och känner också varandra genom träningen.

– Det är lite som en andra familj. Nu menar man plötsligt att vi 1 500 medlemmar som är kvar ska tryckas ut på andra anläggningar i Sollentuna, Barkarby och Solna, det går ju inte, det finns varken plats eller möjlighet för alla säger Maya.

Sari och Maya lärde känna varandra på gymmet för 20 år sedan.

Sari och Maya lärde känna varandra på gymmet för 20 år sedan.

Emma Löf Hagström

De tror att många kommer drabbas hårt av stängningen.

– Det här gymmet ligger i ett socioekonomiskt svagt område. Många har bara som alternativ att gå hit, eftersom Friskis är en billigare kedja. Att köpa busskort och åka någon annanstans är alldeles för dyrt för många, säger Sari.

De båda kritiserar beslutet. Att Friskis menar att de går back, samtidigt som de väljer att göra investeringar på andra platser, är märkligt, menar de.

– Man flyttar viktiga saker från förorten, den här anläggningen håller ungdomar sysselsatta och folk hälsosamma, vilket borde ligga i allas intresse, säger Sari.

Friskis: "För få medlemmar"

När Mitt i söker Friskis & Svettis väljer verksamhetschef Mia Qwärnström att återkoppla via mejl.

Hon säger att investeringar görs på andra platser för att kunna behålla konkurrenskraften och säkra föreningens framtid, men menar att det inte är hållbart att vara kvar i Kista.

"I Kista är det alldeles för få medlemmar för att ha råd att fortsätta bedriva verksamheten, hur angelägen den än är", skriver hon.

Hon skriver att de tittat på andra alternativ i området, men att de inte hittat något lämpligt. 

"Det är inte bara hyror som kostar, vår verksamhet är också personalintensiv".

Gymmet stänger 31 maj.

Friskis & Svettis menar att det inte är ekonomiskt försvarbart att ha kvar verksamheten.

Friskis & Svettis menar att det inte är ekonomiskt försvarbart att ha kvar verksamheten.

Emma Löf Hagström