Inne vid Ekhammarscenen möter Mitt i:s utsända Janne Fjell. Han är ledamot i bostadsrättsföreningen Tibbles styrelse. Janne Fjell lutar sig mot scenkanten och förklarar att han tycker om att snacka. Därför har han fått uppdraget att fungera lite som moderator under kvällen.

På den främre raden sitter större delen av den övriga styrelsen.

– Det här är ju något som egentligen berör hela kommunen, konstateras det från bänkraden.

Janne Fjell, styrelseledamot Brf Tibble agerade konferencier.

Janne Fjell, styrelseledamot Brf Tibble agerade konferencier.

Niklas Loman

På scen fanns både personal från kommunen och polisen redo att möta de boendes funderingar.

– Det har exempelvis varit lite mörkt, då har vi satt upp gavelbelysningar som hjälper till att lysa upp, säger Janne Fjell för att tydliggöra att trygghetsfrågan är ständigt närvarande i styrelsens arbete.

Jannes förhoppning är att mötet kan bli startskottet för ett närmare samarbete kring frågor som berör trygghet, både med kommunen och polisen. Men även för att undvika att det sprids rykten om saker och ting. Det är viktigt att alla har samma information, menar Janne Fjell.

Upplands-Bro kommuns trygghets- och preventionschef Camilla Stark talar om kommunens roll.

Upplands-Bro kommuns trygghets- och preventionschef Camilla Stark talar om kommunens roll.

Niklas Loman

Upplands-Bros Camilla Stark inleder uppe på scenen.

– Vi lanserade häromdagen e-tjänsten ”otrygg plats”. Är man någonstans där man känner att det inte är tryggt så kan man rapportera det i den här tjänsten, berättar Camilla Stark då hon i rask takt går igenom vad hennes enhet sysslar med. Hon exemplifierar:

– Det kan handla om att vi kan åka ut och klippa ner buskar eller justera belysning beroende på vad vi får in för information.

Torgny Söderberg, lokalpolisområdeschef, Järfälla/Upplands-Bro

Torgny Söderberg, lokalpolisområdeschef, Järfälla/Upplands-Bro

Niklas Loman

Poliserna Torgny Söderberg och Magnus Nilsson ger sin lägesbild över hur det ser ut i Upplands-Bro och likväl i länet.

– Det som vi ser nu är att kurvan till grov kriminalitet är brant och den går snabbt. Det är en otäck utveckling, säger Torgny Söderberg.

"Vill inte skrämma upp er"

Söderberg gör klart att vägen framåt för att komma åt och nå unga människor som är på fel väg stavas samarbete.

– Det är inte för att skrämma upp er och ge en felaktig bild utan det här är tyvärr en del av verkligheten, förklarar Torgny Söderberg mellan frågeställningar om övervakningskameror, platser där polisen borde befinna sig oftare och allt däremellan.

"Ej läge att höja bucklan"

Gällande våldsvågen i länet och även de händelser som drabbat Tibble konstaterar polisen att saker och ting går polisiärt väldigt bra. Misstänkta frihetsberövas, sprängmedel och vapen tas i beslag.

Samtidigt är man tydlig, det finns ingen anledning eller möjlighet att "höja bucklan" till följd av detta. För den stora utmaningen kvarstår allt jämt: nyrekryteringen inom de kriminella gängen.

Ett hundratal boende från bostadsrättsföreningen Tibble kom och lyssnade till kommunen och polisen då ett trygghetsmöte arrangerades på Ekhammarscenen.

Ett hundratal boende från bostadsrättsföreningen Tibble kom och lyssnade till kommunen och polisen då ett trygghetsmöte arrangerades på Ekhammarscenen.

Niklas Loman

Polisen lovar att fortsätta att göra sin del av arbetet – men ett intensivare samarbete krävs.

– Fältarna behöver fortsätta att göra sin del. Skolorna behöver se till så att ungarna klarar godkända betyg i grundskolan och att de kommer in på gymnasiet. Man måste förmå våra ungdomar att förstå värdet av utbildning och jobb. Och att ungdomarna inte blir lockade av de här mörkermännen som lovar femhundringar, guldkedjor och flotta bilar, säger Magnus Nilsson.

Lär unga om pengar

En som begärde ordet under mötet var Ignacio Ayala. Även han sitter i bostadsrättsföreningens styrelse.

– Det finns en trend bland många ungdomar nu, speciellt i sociala medier, det handlar om det här med att lära sig tjäna pengar. Hur gör vi? Där tas bland annat upp frågor om aktier, fonder och det här med att starta företag, säger Ignacio Jimenez efter mötet när han förklarar sina tankar närmare.

Ignacio Ayala, styrelsemedlem, Brf Tibble

Ignacio Ayala, styrelsemedlem, Brf Tibble

Niklas Loman

Ignacio menar att en väg framåt vore enligt honom att bjuda in förebilder inom denna rörelse till att föreläsa i skolor eller på fritidsgårdar. Allt i syfte att visa på alternativ för unga människor.

Janne nöjd

Efter mötet ser Janne Fjell nöjd ut. Han tycker alla grannar ställde kloka frågor och att man nu tagit ett första steg mot att få till ett bättre samarbete kring tryggheten i Tibble.