– Kolla, vi matchar, gult och blått! Poeten Sorin Masifi kliver in i Rinkeby Folkets hus och ler mot Fardosa Omar, verksamhetschef i huset.

De är några av hjärnorna bakom Rinkeby bokfestival, och i dag, 26 maj, är det dags för den stora invigningen.

Fram till 2007 hade Rinkeby en egen bokmässa, och tanken med festivalen är att återigen skapa en spännande, litterär tradition i hjärtat av Rinkeby, men i en lite ny skrud, berättar Sorin Masifi.

– Vi har jobbat med det här så länge, över ett år. Nu vill man bara se och uppleva resultatet. Vi ser fram emot god stämning, god mat, fullt hus, röda mattan, bra diskussioner och bra samtal som väcker frågor och nyfikenhet i folk, säger hon till Mitt i precis innan festivalen drar igång.

Sorin Masifi och Fardosa Omar.

Sorin Masifi och Fardosa Omar.

Emma Löf Hagström

Fullsatt invigning

Det dröjde inte lång tid förrän stora salen i huset blev helt fullsatt av förväntansfulla människor.

Sedan var festivalen igång, med dunder och brak.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) höll tal från scenen, poeten Yusuf Hussein framförde sin poesi, Khadija Mohamud från Khadijas Kitchen stod för maten och grammisvinnaren Sara Parkman uppträdde, bland annat.

Fardosa Omar hälsar kulturminister Parisa Liljestrand (M) välkommen till Rinkeby folkets hus.

Fardosa Omar hälsar kulturminister Parisa Liljestrand (M) välkommen till Rinkeby folkets hus.

Emma Löf Hagström

Under festivalens andra dag var det ett fullspäckat schema. Barn fick komma på olika workshops och testa att skriva poesi. Järvas stolthet Martin Mutumba och journalisten Erik Niva, som skrivit Mutumbas självbiografi Äkta hela vägen, kom och intervjuades på scenen.

Journalisterna och författarna Alexandra Pascalidou och Diamant Salihu förde panelsamtal, den somaliske författaren Nuruddin Farah kom och intervjuades även han på scenen, inför en knökfull sal.

Hur kommer det sig att ni lyckats få hit så många tunga namn?

– Vi har vågat och vi har drömt stort. Så fort vi mejlat någon har vi faktiskt fått ett ja, och det har gett ringar på vattnet, säger Sorin Masifi.

– Vi är ganska snälla också, haha! Jag tror folk gillar oss, vi är ett bra team och har goda relationer med hela Järva. Det är viktigt att det finns ett förtroende för vilka Folkets hus är, tror jag, tillägger Fardosa Omar.

Vad har varit målet med festivalen?

– Att det ska finnas något för alla, att alla ska kunna identifiera sig med någon programpunkt och känna igen sig i innehållet, att väcka läslust på riktigt. Att kunna inspirera – det är målet, säger Sorin Masifi.