Är det är ett maktskifte på gång?

– Kanske det. Vi ska ha presskonferens i morgon, så jag läcker ingenting. Du får hålla dig tills dess, jag har munkavle, säger en märkbart uppsluppen Sven Gustafsson, gruppledare för Moderaterna i Haninge.

För två veckor gick den nuvarande mittenkoalitionen, med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, ut med att de vill fortsätta styra i minoritet.

Men på kommunfullmäktige samma kväll stötte de på patrull, dels när valet till fullmäktiges presidium bordlades, dels genom ett nytt ärende om utökat ledamöter i nämnderna vilket försvårar för ett minoritetsstyre.

https://www.mitti.se/nyheter/mittenstyret-vill-fortsatta-men-har-stott-pa-patrull/repvkb!4U3z82QFaFzlIsSvSY9Ow/

Betyder det alltså att KD och L har bytt sida?

– Det kan jag inte svara på, men det framgår av pressmeddelandet vilka som är med på presskonferensen i morgon, säger Sven Gustafsson.

Han har gått hårt ut med att det nu krävs ett majoritetsstyre i Haninge, och att han ska göra allt i sin makt för att få slut på minoritetsstyren.

Ingen egen majoritet

Men ett styre med M, KD och L samlar bara 21 av 61 mandat i fullmäktige.

Tidigare har Moderaterna gått ut med att de vill styra ihop med eller med stöd av Sverigedemokraterna. Är så fallet nu landar de med SD:s 12 mandat på totalt 33 mandat, vilket innebär en majoritet.

https://www.mitti.se/nyheter/oklart-vem-som-tar-makten-i-haninge/repvil!jzVTA5ZMUSh9PS27dp0KQ/

Betyder det då att ni har kommit överens med SD om ett samarbete för att få till en majoritet?

– Vi kommer avslöja i morgon hur det ser ut, säger Sven Gustafsson.