Det är visning i en av lägenheterna i det gamla sanatoriet i Söderby, Salem.

En av spekulanterna som har hittat hit är Cesar Drudi. Han bor i dag i en bostadsrätt med tre rum, men är på jakt efter något mindre.

– Jag har kollat på det här området, och har alltid gillat gammal byggnad, högt i tak. Så det här känns bra, säger han.

Cesar Drudi avskräcks inte av bolåneräntor som sträcker sig så långt som över femprocents-strecket.

– Det här är räntetoppen och jag är inte särskilt orolig.

Vändningen kommer efter räntestopp

Men utbudet av bostäder i området är litet för Cesar Drudi, och har varit en tid. Färska siffror från Svensk mäklarstatistik visar att det bara gjordes sju bostadsrättsaffärer i december i Salem. I grannkommunen Botkyrka var antalet affärer 41.

Och priskurvan pekar nedåt. Ändå påverkas inte kommuner som Botkyrka och Salem lika kraftigt som andra närförorter till Stockholm, menar Ferhat Can, fastighetsmäklare på Notar.

– Ttittar man på statistik över hela Stockholm så har priserna gått ned. Det som är fördelaktigt med Botkyrka över närförorter som Hägersten är att pristappet inte är lika stort i Botkyrka, säger han.

Han får medhåll av kollegan Aram Soma, som har förmedlat fastigheter i norra Botkyrka under många år.

– Under året har det varit lägre aktivitet på visningarna och färre köpare hör av sig aktivt, och det efterfrågade priset är ofta det som affären har landat på. Men det beror på att det finns en osäkerhet bland köparna, och det har med de höga boendekostnaderna att göra.

Hur blir bostadsmarknaden 2024?

– Då kommer vi ha mycket folk på visningar för folk tänker att man passar på att köpa innan det blir för dyrt i takt med att räntorna sänks. För fler på visningar och fler bud pressar priserna uppåt. Men det är bara min känsla, så vi får se, säger Ferhat Can.

Guldläge för förstagångsköpare

Det är också ett gyllene tillfälle för förstagångsköparen att ge sig in på bostadsmarknaden, tror Aram Soma.

Enligt en rapport från Hyresgästföreningen bor var tredje ung stockholmare mellan 20 och 27 år fortfarande hemma. Trots att majoriteten av dessa egentligen skulle vilja bo på ett annat sätt.

Då kan Botkyrka vara en kommun som lockar för här finns fortfarande möjligheten att förvärva en lägenhet för en miljon. Den kategorin är det få av i Stockholmsområdet, menar Aram Soma. Och att ge sig in i en tid när priserna på bostäderna är låga men boendekostnaderna är höga kan komma med fördelar.

– Om man lyckas rida ut de höga boendekostnaderna så lär man ha det enklare när räntorna sänks. Då har man låga boendekostnader samtidigt som man köpt en bostad till ett bra pris, säger han.

Han får medhåll av kollegan Ferhat Can.

– Jag tror inte att bostäderna lär bli billigare.