Runt huset sprider sig 1 200 kvadrat av välgenomtänkta odlingar. Margareta "Maggi" Vermcrantz leder vägen genom allt från glanskörsbärsträd till perenner. Hennes egna favoriter, lejongapen, sprider färgglatt ut sig i pallkragarna.
I grunden är hon socionom, men odlingsintresset har också fått henne att utbilda sig i både trädgårdsdesign och grön rehab.
På den soliga altanen intill huset i Trångsund berättar Maggi att hon "varit nördig" kring sin egen trädgård länge. För några år sedan började hon odla snittblommor som hon sedan började sälja till kunder och florister.
– Jag började göra buketter till grannar och märkte att det spred mycket glädje.
Maggi visar vägen i sin blomstrande odling.
Angie Gray
Startskottet
Sedan tre år tillbaka lider Maggi av postcovid. Något som ledde till att hon startade eget företag, och trädgården förvandlades till ett heltidsjobb.
– Jag startade företaget för att kunna arbeta med något jag kände att jag blev frisk av, där jag kan styra min arbetstid och vila när jag inte har sovit. Jag var tvungen att hitta något som gör mig glad, så jag blev snittblomsodlare.
Maggis man hjälpte till med tunga lyft i trädgården, då hon själv får feber av ansträngningen.
Med de många olika snittblommorna är fokus på att de ska vara i säsong.
– Vi människor har blivit mer medvetna när vi handlar mat. Var maten kommer från, om den innehåller antibiotika eller är i säsong. Men vi tänker inte alltid så när det gäller blommor.
Den så kallade slowflowerrörelsen, som Maggi är en del av, handlar om att man handlar lokalt och i säsong.
– Nu förstår jag att blommorna vi köper i februari kanske är odlade på plantage långt bort. De kan ha transporterats långt, eller vara odlade med mycket bekämpningsmedel som kan skada människor och natur.
Under vinterhalvåret är det till exempel julrosor eller växter som är gröna hela året som fyller odlingen.
– Man kan göra vackra saker året om, till exempel fantastiska torkade arrangemang.
Maggis man har hjälpt henne med många tunga saker i odlingen då hon själv får feber vid tungt arbete. Varje dag tar hon ett varv i odlingen för att se efter larvangrepp eller skörda.
Angie Gray
Skapa rofyllda platser
Utöver snittblommorna arbetar Maggi med trädgårdsrådgivning och grön rehab. I det senare ger hon råd och stöd till verksamheter inom vård och omsorg som vill ta in odling, till exempel genom att boende eller dagpatienter får odla.
– Grön rehab handlar om hur man med hjälp av naturen kan främja hälsa eller bota och läka med natur och odling. Man kan anpassa trädgården efter behov, som en del för vila och en för samtal, då olika natur uppfyller olika syften.
Apropå vila har Maggi försökt ha lite välbehövd semester under sommaren.
– Det är en utmaning för odlare att tajma skörden. Det är mycket logistik. Man vill ha blommor så tidigt som möjligt, men helst inte i juli när alla är bortresta. Jag vill alltid se till att använda varenda stjälk.