Östermalm. Andrea Hedin (M) har varit ordförande i stadsdelsnämnden de senaste fyra åren. Foto: Most photos, pressbild

M ökar på Östermalm – trots tapp i staden

Moderaterna har backat i Stockholm, men på Östermalm är de fortfarande största parti med stor marginal. Stadsdelsnämndens ordförande Andrea Hedin (M) vill fortsätta med politiken – i opposition eller majoritet.

  • Publicerad 09:41, 16 sep 2022

Socialdemokraterna har ökat kraftigt i valet till kommunfullmäktige i Stockholm.

Efter att S hämtat upp över 10 procentenheter och blivit största parti i valkretsen Bromma-Kungsholmen är Norrmalm-Östermalm-Gamla stan numera den enda valkretsen i staden där Moderaterna är största parti. Detta trots att partiet backat något sedan förra valet.

I Östermalms stadsdelsområde har M däremot gått framåt, menar Andrea Hedin (M) som har varit ordförande i stadsdelsnämnden på Östermalm de senaste fyra åren.

– Vi har tittat på varje distrikt i stadsdelsområdet och ser att fler har röstat på Moderaterna lokalt i flera distrikt jämfört med förra valet. Som lokalt engagerad politiker är det så klart väldigt roligt att vi har ett högt förtroende här.

Vad beror det på?

– Vi har knackat jättemycket dörr. Det är första gången vi gör det på Östermalm och jag tror att de här personliga samtalen är avgörande. Vi är också det enda partiet som haft en valstuga på Östermalm, och jag har personligen sms:at till tusentals Östermalmsbor.

– Under den här mandatperioden har vi jobbat mycket med att återrapportera vårt arbete till Östermalmsborna, till exempel genom månadsbrev och debatt på sociala medier. Det är viktigt att ta reda på vad Östermalmsborna vill och tycker, inte bara inför ett val.

– Jag tror att tillgängliga lokalpolitiker, oavsett parti, ökar förtroendet för demokratin.

Har det grön-blå samarbetet påverkat opinionen?

– Vi behöver göra en ordentlig valanalys för hela Stockholm innan jag kan svara på det. Det finns också olika svar i olika stadsdelar på den frågan.

Är du inställd på att verka i opposition?

– Det har jag inte tagit ställning till. Men jag kan säga att jag gärna vill fortsätta med Stockholmspolitik i någon form.

Starka fästen på Östermalm

Moderaterna har fortfarande sina starkaste fästen på Östermalm.

I valet till kommunfullmäktige fick partiet, enligt de ­preliminära resultaten, över 45 procent av rösterna
i flera distrikt.

Det handlar bland annat om Oscar 2 som innefattar Garnisonen och Diplomatstaden. Där fick partiet 47,8 procent av rösterna.

I Oscar 10 vid Karlaplan lade 47,2 procent sin röst på M.

I distrikten Oscar 3 och 5, som innefattar kvarteren runt Strandvägen, fick partiet 46,5 respektive 45,6 procent av rösterna.

Visa merVisa mindre