En dag när Ebba Ómarsson Dagsdotter besökte sin mammas grav var lyktan borta.

– När jag fick höra om de nya reglerna blev jag arg. Något måste vara väldigt fel när man fattar ett sådant här beslut, säger Ebba som efter sin mammas död 2012 har utbildat sig till handledare i sorgearbete och skrivit böcker i ämnet.

Den här dagen har hon med sig en leksakshelikopter.

– Min son ville att jag skulle lämna den till mormor så att hon kan hälsa på från himlen. Och min dotter och hennes kusin skriver brev till mormor och lämnar här.

– Om det hjälper människor att lämna pynt vid gravarna så måste de får göra det, säger Ebba.

– Om det hjälper människor att lämna pynt vid gravarna så måste de får göra det, säger Ebba.

Anna Ludvigsson

Breven ligger kvar men lyktan och några stenar är borta. Ebba har förståelse för att lyktor tas bort under sommaren men är kritisk till att personliga föremål plockas bort. Helikoptern tänker hon lämna kvar. Beskedet om att lösa föremål kan hamna i gräsklipparen ger hon inte mycket för.

– De klipper väl inte på gravarna?

Tomt på graven

De nya reglerna innebär att man inte får ha lyktor på graven mellan 1 april och 30 september på grund av brandrisk och skötsel. Det får inte heller finnas lösa dekorationer av glas, betong eller plast.

Flera Lidingöbor har kontaktat Mitt i om att lösa föremål har försvunnit från anhörigas gravar. Mia berättar att hon besökte sin mammas och morföräldrars gravar på mors dag. Lyktor och prydnader var då bortplockade.

– När jag kom dit kände jag knappt igen graven. Sedan började jag fundera på om sakerna hade stulits.

Hon hittade till slut lyktan som det står ”älskade mamma” på, däremot inte de stenar och elljus som funnits.

– Det är privata och personliga saker som vi har valt ut. Jag blev väldigt ledsen, säger hon.

Hon hjälpte även två kvinnor i 80-årsåldern som inte heller nåtts av informationen.

– Vi betalar till Svenska kyrkan för vår gravplats, de kunde ha skickat ett brev.

Skylten som sats upp på kyrkogården.

Skylten som sats upp på kyrkogården.

Anna Ludvigsson

Arbetsmiljöfråga

Enligt Ulf Boström, kyrkogårds- och fastighetschef Lidingö församling, är en orsak till beslutet att det blivit allt mer populärt med ihåliga stenar i betong.

– De blåser ut på gräset, åker in i gräsklippare och orsakar skador. Därför har vi gjort en konsekvensanalys och beslutat att göra så här för att skydda personal och besökare.

Man har även sett att fler lyktor går sönder och lämnar glas i marken. Enligt Ulf Boström rör det sig om 20-30 incidenter de senaste åren där personal har skurit sig eller varit nära att skära sig. Han är dock tydlig med att saker som limmas på plats eller fästs på en pinne fårvara kvar.

En del i kritiken har varit att informationen kommit ut för sent. Enligt Ulf Boström har de informerat runt om på kyrkogården och på hemsidan från den april och även skickat drygt 600 brev.

– Främst till dem som hade många personliga saker på graven och där det kan vara extra känsligt, till exempel om det är barn inblandade.

Kyrkogårdschefen Ulf Boström betonar att det gårbra att lämna föremål vid gravarna om de klistras fast ordentligt.

Kyrkogårdschefen Ulf Boström betonar att det gårbra att lämna föremål vid gravarna om de klistras fast ordentligt.

Anna Wilson

Finns kvar till sista juni

De får nu runt fyra, fem samtal om dagen från dem som är upprörda över beslutet – även från människor som är tacksamma för att det rensas upp.

– Det har börjat bli väldigt mycket föremål och ofta tas de inte bort. Man är inte på kyrkogården lika ofta som förr i tiden eller bor kanske på en annan plats, säger Ulf Boström.

– Vi försöker alltid låta människor prata ut. Ofta handlar det om en saknad ­efter den som ligger där snarare än föremålen. Alla kanske inte kan gråta ut och i stället kommer det ilska, det är en del i sorgearbetet.

Den 26 maj meddelades att sakerna som samlats ihop är kvar till den 30 juni för att sedan tas till återvinningen