Läslovet i Håbo innehöll allt det vanliga som hör ett läslov till, men 2022 var det också något speciellt. För första gången genomfördes en ny festival för barn och unga.

Fridegårdsfestivalen sparkade på många sätt i gång lovet. Äntligen, menar kulturchef Sara Hallström.

– Det skulle ju ha blivit av 2020 och vi ställde in ett par dagar innan på grund av pandemin. Vi var lite oroliga nu också, men det har ju gått bra, säger hon.

En kulturdag

Bakgrunden till dagen är en utveckling av det så kallade­ Jan Fridegårdspriset.

– Det är ju jättefint, men det blir en annan typ av händelse. Mer för de intresserade och vi vill i samverkan med det skapa en kulturdag.

Låga trösklar

Och här stod barnen i fokus

– Det var fullt med aktiviteter. Det var diverse teatrar och det finns olika kultur­uttryck och vi tog även med youtuber och byggde upp ett laboratorium där barn skulle hitta lösningar på olika problem kring temat ”Gör din röst hörd” och så vidare.

– Vi ville att det skulle vara låga trösklar. Man ska inte behöva anmäla sig och det ska vara gratis.

Hur många besökare hade ni?

– Vi har inte haft någon utvärdering och jag tror inte att vi kommer att ha några siffror, men vad jag vet har alla aktiviteter gått bra.

Nu ska man utvärdera det hela och se hur man går vidare­. För det här kan ha varit första och enda gången som festivalen ägde rum, men det kan lika gärna vara början på en tradition som kommer att leva länge.

– Fridegårdspriset är ju vartannat år och från början var tanken att det här också skulle vara det, vi får se. Jag kan inte lova någonting, men gör vi det igen vill vi maxa ännu mer, säger Sara Hallström.

Äntligen

Sara Hallström slår fast att det är många som har varit inblandade i framtagandet av festivalen och nu ska man träffas, prata framtid och möjligheter.

– En kulturdag för barn, det är sådant vi vill göra, säger­ hon och sammanfattar det hela:

– Det var jättekul och vi var så himla glada att äntligen få genomföra det första gången.