– Halveringen av händelser som kan relateras till orosmoment och brott tar vi som ett kvitto på att våra insatser ger resultat och så ska det förbli, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Han syftar på övervakningskameror, fler ordningsvakter, mobila väktare, ronderingar med narkotikahundar och fler fältassistenter.

– Alla de här funktionerna rör sig i stationsområdet för att det ska bli en tryggare plats.

Han menar också att beslutet att stänga ner ungdomsgården Nav1 i Messingen för några år sedan har bidragit till en lugnare stationsmiljö.

– Den drog till sig ett klientel som vi inte önskade, med bråk och droghandel som följd. Nu är det mer fokus på ungdomsaktiviteter runt om i kommunen i stället.

Har privata initiativ, som den ideella föreningen För ett tryggare Väsbys nattvandringar, haft effekt?

– Det är jag övertygad om. Det som privatpersoner och civilsamhället bidrar med är helt oundgängligt. Det är många frivilliga som lägger kraft på och ställer upp på sin fritid för att göra Väsby tryggare.

Vid stationen träffar vi Rebecca Bergström, 26, och Lisa Åkerblom, 25, som har bott i Väsby hela livet.

– Jag har aldrig känt mig rädd i stationsområdet. Mer trygg, faktiskt. Hit har man ibland gått bara för att man varit nyfiken på om det händer något på "byn", säger Rebecca.

Inte heller Lisa, som bor i Smedby, har upplevt någon otrygghet kring stationen.

– Vi har alltid känt oss trygga här.

De trivs i Väsby och har inga planer på att lämna kommunen.

– Det är en bra plats att bo på.

Risk att problematiken flyttar på sig

När missbruksproblem minskar på en plats finns det alltid en risk att problemen förflyttar sig till en annan plats. Men någon sådan trend har kommunens brottsförebyggande strateg Emma Rauf-Otworowski inte sett.

– Jag tror att en orsak är det goda resultat vi ser av ungdomsenhetens individinriktade arbete. De har gjort insatser som lett till att ungdomar fått hjälp med arbete, studier och meningsfull fritid.

Polisen plockar nu bort stationsområdet från listan över platser med öppen droghandel.

– Det är viktigt att kommun och polis tar tillbaka dessa platser vilket vi har gjort i Upplands Väsby. Att förflytta en öppen drogscen innebär inte att försäljningen upphör i samhället. Stationsområdet blir dock en betydligt tryggare plats för våra medborgare att vistas på, säger Charlotta Lundberg, kommunikationsansvarig vid lokalpolisområde Sollentuna.

Enligt henne finns det ingen öppen drogscen i Väsby i dag.

– Och vi kommer arbeta med gemensamma krafter för att det inte heller ska uppstå en sådan ny plats, säger Charlotta Lundberg.