Svenska akademiens kris, AI-robotar och kusinäktenskap. Det är några av de vitt skilda ämnen som avhandlats i radioprogrammet Nordegren & Epstein under åren. I januari sändes sista avsnittet efter tolv år.
När Mitt i träffar ena programledarhalvan, Louise Epstein, har hon en dag fullspäckad med möten. I lägenheten som ligger naturskönt i Djursholm har hon bott i 16 år. Sammanlagt har det blivit 26 år i området. Sedan talkshowen slutade sändas har hon startat upp arbetet med en ny podcast.
– I veckan har vi spelat in fyra avsnitt. Det kommer bli ett rätt roligt program och man kommer också lära sig saker.
Louise Epstein har bott i Djursholm under 26 år. Ibland blir hon igenkänd när hon är ute. "Då är jag vänlig, jag försöker vara trevlig. De flesta som kommer fram är snälla. Någon gång var en person arg för han tyckte jag hade behandlat ett ämne på fel sätt i radio".
Mikael Andersson
Har du något favoritminne från tiden med talkshowen?
– Det bästa har varit samarbetet med Thomas Nordegren, det har varit så roligt och oförutsägbart. Sedan var det superkul när vi sände direkt från Köpenhamn på valdagen förra året. Då sände vi utomhus utanför Folketinget. Jag hade den härliga känslan av att allting kändes så enkelt och roligt och samtidigt handlade det om allvarliga saker.
Nordegren & Epstein sändes fyra dagar i veckan, varje vecka under tolv år. Många av lyssnarna fick då en relation till programledarna, och genom åren har de fått en hel del respons från lyssnarna.
– Ibland har folk varit arga och ibland glada. Nu när vi slutade har det kommit extremt mycket kärlek. Jag håller fortfarande på att svara lyssnare. Om man tagit sig tid att skriva om vad programmet betytt för en ska man få ett svar.
Lyssnare med psykisk ohälsa blev hjälpta
Den respons som betytt särskilt mycket för henne är när personer med psykiskt ohälsa skrivit att de blivit hjälpta av programmet.
– Då har det varit en sak på dagen som de kunnat se fram emot. Flera har beskrivit att de gick ut och tog en promenad samtidigt som de lyssnade på oss, det har fått dem att må bättre, det har gjort oss väldigt glada. Mina syskon jobbar inom vården och det är de som gör störst skillnad, men man kan göra skillnad på olika sätt.
Louise Epstein kommer från Malmö men flyttade upp till Stockholm i samband med att hon började studera radiolinjen vid Stockholms dramatiska högskola.
Bodde i kollektiv i Djursholm
Att hon hamnade i just Djursholm beskriver hon som en ren slump. När hon flyttade till Stockholm med sin familj var det svårt att hitta någonstans att bo. En kompis till en kompis visste om ett halv-kollektiv i Djursholm där de kunde bo.
– Det var billigt och där bodde andra småbarnsfamiljer, varav flera vi fortfarande är vänner med. Just här där jag bor är det inte så dyrt och billigare än i stan.
I närområdet är det främst badplatsen vid Fyrstigen och Altorpsskogen som är hennes favoriter.
– Där har jag flera ställen. Under pandemin hittade jag en ny runda som egentligen är mountainbike-rundan men den är jättefin, den är en upplevelse. Jag har även mina ställen för att hitta trattkantareller. Ingen annan hittar dem, de har så bråttom och springer men jag ser dem.
Att bo i ett område där många har det gott ställt är något som hon funderat en del på.
– När barnen växte upp kunde jag tänka på det, för vi hade inte råd att åka bort på alla lov som de andra. Men det här med status är komplext, för man kan också få status om ens barn är duktiga i skolan till exempel. Jag tycker att det finns schyssta människor överallt. Jag trivs bra och tycker om att bo nära naturen. Så länge det är cykelavstånd till jobbet funkar det bra.
Cyklar i ur och skur
Den som lyssnat på Nordegren & Epstein vet att hon är en ihärdig cyklist. Från lägenheten startar den dagliga cykelturen till jobbet på Sveriges radio.
– Jag cyklar året runt och varje dag. Rutten är att jag kör ner till Djursholms Ösby sedan kör jag cykelbanan längst med E18 och genom norra Djurgården. Det är en fin väg men cykelbanan är för smal och farlig.