Danderydsborna Maria Wiberg, 44, och Emma Perning, 45, har utvecklats till landets största loppisarrangörer. Deras företag Stockholmsmarknader omsätter cirka 5,5 miljoner kronor. Vi träffas på Bromma blocks när duon förbereder comebacken av sin stora bordsloppis efter pandemin.
Maria är klädd i en höstig rödblå flanellskjorta, Emma i en grå Toronto Maple Leafs-collegetröja. Båda plaggen ser ut att kunna vara second hand-köpta.
– De skulle kunna vara det, det är gott och blandat i våra garderober.
Köerna till loppisen vid Bromma blocks var otroliga innan pandemin, säger Maria Wiberg.
– Det var sjukt. Vi känner oss hemma här.
Begagnat allt mer poppis
Loppis- och second hand-handeln ser ut att kunna bli en lösning på butiksdöden. Åtminstone om man får tro Svensk Handel. Enligt näringslivsorganisation växte begagnatmarknaden för till exempel kläder under 2022 med 28 procent globalt.
Inflationsokänsliga. De bistra ekonomiska tiderna har gjort att Emma Perning och Maria Wiberg bara fått ännu mer att göra. "Det är ett hårt tryck, märker man", säger Maria.
Mikael Andersson
De tre första lördagarna i november kommer Maria och Emma arrangera bordsloppisar i en stor lokal en trappa ner inne på handelsplatsen. Inklämd mittemellan butiker som marknadsför splitternya och betydligt dyrare föremål vankas alltså fyndjakt.
– Inflationen och de ekonomiska kriserna är ju knappast dåligt för loppis- och second hand-handeln, inte heller i västra Stockholm, säger Emma när vi får följa med ner till lokalen.
– Vi påverkas inte överhuvudtaget av läget. Att klimatet och vädret är på agendan gör dessutom att folk bara pratar ännu mer om begagnat, säger Maria.
Klimatet orsaken till intresset
I höst kommer duon även arrangera bakluckeloppis vid Vällingby centrum tre söndagar samt bakluckeloppis i Kista centrum fyra söndagar.
– Det är ett högt tryck, säger Maria.
Det är främst av klimatskäl som konsumtionen av second hand anses stiga. Det berättade bland annat SR:s Ekonomiekot tidigare i somras. Den största förändringen i inställningen har kunnat skönjas de sista två åren, och under våren 2023 växte andrahandshandeln starkare än någonsin.
Julprylar säkert kort
Utvecklingen drivs av generation Z, alltså de som vuxit upp efter millennieskiftet, hävdar bland annat ungdomsappen Plicks vd Jimmy Heibert som Ekot talat med. Men vad är folk på jakt efter framåt?
– Ljusstakar och andra julgrejer kommer säljas bra i höst. Vintersportutrustning som skidor, skridskor, pulkor. Och garn verkar öka, säger Maria.
Emma Perning och Maria Wiberg gillar själva blandloppisar mest. "Där folk vill bli av med allt från arvegods och spel till bitar av äkta naturligt gräs," säger Maria.
Mikael Andersson
Pandemin skyndade på digitaliseringen av loppis- och second hand-verksamheten, men Maria och Emma tycker att de två marknaderna kompletterar varandra.
Tipset: Ta med allt
En typisk arbetsvecka för Maria och Emma kan bestå av bokföring, personalschemaläggning, beställning av bajamajor, hantera lera på någon åker – och att spana in nya lokaler.
– Är det mycket du vill göra dig av med eller sälja så ta med så mycket du bara kan. Det du tror ingen vill ha kan mycket väl vara väldigt eftertraktat, säger Maria när vi frågar om bästa tipsen för någon som vill bli av med saker på en loppis eller second hand.
Emma flikar in:
– Men häll inte bara ut allt på något bord, presentera det lite trevligt. Tänk försäljning!
Aktuella second hands och loppisar i västra Stockholm i höst:
Skyddsvärnets second hand i Spånga
Var: Ideella Skyddsvärnets second hand-butik i Spånga, som arbetar för att förebygga social utslagning i samhället, Skogängsvägen 59
Vad: 1 200 kvm stor butik där överskottet från försäljningen återinvesteras i verksamheten.
När: Måndagar-fredagar: 10.00–18.00, lördagar: 10.00–15.00, söndagar: 11.00–15.00.
Spångafolkans premiärloppis
Var: Spånga folkan (Spånga Folkets hus), Spångavägen 353.
Vad: Spånga Folkans första loppis i denna form med öppet kafé.
När: Söndagen 24 september, klockan 11–16.
Läkarmissionens second hand i Vinsta
Var: Läkarmissionens second hand-butik i Vinsta, som privatpersoner och företag skänker kläder, textilier, möbler och husgeråd till.
Vad: Pengarna från försäljningen hjäper utsatta människor.
När: Måndagar-fredagar: 11–18, lördagar: 11–16.
Kvartersloppis i Råcksta
Var: Råcksta (Funäsgatan, Ljusdalsgatan och Härnösandsgatan)
Vad: Kvartersloppis.
När: Lördagen 9 september, klockan 11–14.
Loppis i Riddersvik
Var: Loppisförrådet vid Riddersvik, Riddersviks gårdsväg (mellan herrgården och stallet)
Vad: Förra loppisägaren Carina Strand drev i många år en av Gotlands största sommarloppisar. Nyligen tog hon hem rubbet till Riddersviks gamla hönshus som hon fått hyra av staden, men någon loppis driver hon inte i dagsläget. Hon kallar däremot sina lokaler för Loppisförrådet varifrån hon främst säljer prylar via nätet och Facebook. Folk kan däremot ta del av prylarna hon ställt upp och ska sälja när de ska hämta sina grejer, menar hon.
När: Lördagar-söndagar i höst: 12.00–15.00, med reservation för ändringar som Carina aviserar på Loppisförrådets Facebook-sida.
Affären daglig verksamhet
Var: Affären, Ormängsgatan 10, Hässelby gård
Vad: Second hand-affär som drivs av deltagarna på stadens dagliga verksamhet med samma namn som verkar i lokalerna. Affären säljer saker som skänkts av allmänheten eller som deltagarna tillverkat själva.
När: Måndagar-onsdagar: 09.30-14.30, torsdagar: 09.30-13.00, fredagar: 09.30-14.30.
Kvartersloppis i Hässelby strand
Var: Hässelby strand (Aprikosgatan 17–19)
Vad: Kvartersloppis för första gången av sitt slag i kvarteret där de boende på gatan säljer.
När: Lördagen 9 november, klockan 11–15
Bakluckeloppis i Kista
Var: Kista gallerias parkeringsgarage
Vad: Bakluckeloppis. Du får endast sälja begagnade prylar, inte något som är ät- eller drickbart eller något som är olagligt eller väcker anstöt.
När: Söndag 24/9 kl 11–15, söndag 22/10 kl 11–15, söndag 19/11 kl 11–15, söndag 10/12 kl 11–15
Reprisen loppis
Var: Abrahamsbergskyrkan, Bävervägen 45, Bromma, servering
Vad: Loppis. Erbjuder främst kvalitetsvaror för inredning, hushåll och urval av kläder.
När: Lördagar kl 10-15
Stadsmissionen Bromma
Var: Stockholms stadsmission, Karlsbodavägen 14, Bromma
Vad: Second handbutik. Kläder, möbler, verktyg. Den som vill lämna måste lämna hela och rena prylar.
När: Må-fre kl 10–18, lör-sör kl 11–17
Röda korset Blackeberg
Var: Blackebergsvägen 116, Bromma
Vad: Second handbutik. Porslin, glasföremål, böcker, prydnadssaker, barnkläder.
När: Onsdag-torsdag kl 12–18, fredag kl 13–16
Ålstensskolan
Var: Ålstensskolans matsal
Vad: Loppis. Föräldrar med barn i årskurs fyra bestämmer om detaljer kring loppisen. Loppisen är öppen för alla, även för dem som inte har barn på skolan.
När: Lördag 14 oktober
Kyrkans second hand
Var: Runt hörnet vid Kista kyrka, Kista torg 2
Vad: Församlingen säljer kläder och skor för barn och vuxna, leksaker, hushållsgeråd och liknande.
När: Tis kl 13–18, ons-tors kl 9–15 (lunchstängt 11.30–13.00)
Sammanställt av Mitt i