Danderydsborna Maria Wiberg, 44, och Emma Perning, 45, har utvecklats till landets största loppisarrangörer. Deras företag Stockholmsmarknader omsätter cirka 5,5 miljoner kronor. Vi träffas på Bromma blocks när duon förbereder comebacken av sin stora bordsloppis efter pandemin.

Maria är klädd i en höstig rödblå flanellskjorta, Emma i en grå Toronto Maple Leafs-collegetröja. Båda plaggen ser ut att kunna vara second hand-köpta.

De skulle kunna vara det, det är gott och blandat i våra garderober.

Köerna till loppisen vid Bromma blocks var otroliga innan pandemin, säger Maria Wiberg.

– Det var sjukt. Vi känner oss hemma här.

Begagnat allt mer poppis

Loppis- och second hand-handeln ser ut att kunna bli en lösning på butiksdöden. Åtminstone om man får tro Svensk Handel. Enligt näringslivsorganisation växte begagnatmarknaden för till exempel kläder under 2022 med 28 procent globalt.

Inflationsokänsliga. De bistra ekonomiska tiderna har gjort att Emma Perning och Maria Wiberg bara fått ännu mer att göra. "Det är ett hårt tryck, märker man", säger Maria.

Inflationsokänsliga. De bistra ekonomiska tiderna har gjort att Emma Perning och Maria Wiberg bara fått ännu mer att göra. "Det är ett hårt tryck, märker man", säger Maria.

Mikael Andersson

De tre första lördagarna i november kommer Maria och Emma arrangera bordsloppisar i en stor lokal en trappa ner inne på handelsplatsen. Inklämd mittemellan butiker som marknadsför splitternya och betydligt dyrare föremål vankas alltså fyndjakt.

– Inflationen och de ekonomiska kriserna är ju knappast dåligt för loppis- och second hand-handeln, inte heller i västra Stockholm, säger Emma när vi får följa med ner till lokalen.

– Vi påverkas inte överhuvudtaget av läget. Att klimatet och vädret är på agendan gör dessutom att folk bara pratar ännu mer om begagnat, säger Maria.

Klimatet orsaken till intresset

I höst kommer duon även arrangera bakluckeloppis vid Vällingby centrum tre söndagar samt bakluckeloppis i Kista centrum fyra söndagar.

– Det är ett högt tryck, säger Maria.

Det är främst av klimatskäl som konsumtionen av second hand anses stiga. Det berättade bland annat SR:s Ekonomiekot tidigare i somras. Den största förändringen i inställningen har kunnat skönjas de sista två åren, och under våren 2023 växte andrahandshandeln starkare än någonsin.

Julprylar säkert kort

Utvecklingen drivs av generation Z, alltså de som vuxit upp efter millennieskiftet, hävdar bland annat ungdomsappen Plicks vd Jimmy Heibert som Ekot talat med. Men vad är folk på jakt efter framåt?

– Ljusstakar och andra julgrejer kommer säljas bra i höst. Vintersportutrustning som skidor, skridskor, pulkor. Och garn verkar öka, säger Maria.

Emma Perning och Maria Wiberg gillar själva blandloppisar mest. "Där folk vill bli av med allt från arvegods och spel till bitar av äkta naturligt gräs," säger Maria.

Emma Perning och Maria Wiberg gillar själva blandloppisar mest. "Där folk vill bli av med allt från arvegods och spel till bitar av äkta naturligt gräs," säger Maria.

Mikael Andersson

Pandemin skyndade på digitaliseringen av loppis- och second hand-verksamheten, men Maria och Emma tycker att de två marknaderna kompletterar varandra.

Tipset: Ta med allt

En typisk arbetsvecka för Maria och Emma kan bestå av bokföring, personalschemaläggning, beställning av bajamajor, hantera lera på någon åker – och att spana in nya lokaler.

– Är det mycket du vill göra dig av med eller sälja så ta med så mycket du bara kan. Det du tror ingen vill ha kan mycket väl vara väldigt eftertraktat, säger Maria när vi frågar om bästa tipsen för någon som vill bli av med saker på en loppis eller second hand.

Emma flikar in:

– Men häll inte bara ut allt på något bord, presentera det lite trevligt. Tänk försäljning!