– Det kan låta knasigt att starta klockan 02, men det är fantastiskt att springa och se solen gå upp och naturen vakna. De som har varit med tidigare säger att det är en euforisk upplevelse, säger Stefan Knorn, tävlingsledare tillsammans med Lasse Gerhardsson.

Start och mål är vid arrangörsklubben Attunda OK:s klubbstuga i Ytterby.  Banan följer golfbanan norrut upp i Upplands Väsby, vidare mot Ängsjö, viker söderut ner mot Granskog där Järfälla OK har sin stuga, och till sist tillbaka till Ytterby igen.

Deltagarna navigerar med hjälp av en gps-rutt och en karta de får i förväg, men det är inget orienteringslopp försäkrar Stefan Knorn.

– Nej, banan följer tydliga stigar och stråk. Längs vägen finns två energistationer och när man är i mål får man en rejäl frukost. Då, när kompisar och andra börjar vakna, har man redan varit med om en riktig upplevelse!

Tilltagande fågelsång

Loppet genomförs för tredje gången och idén dök upp som en motpol till Night Trail Run som brukar anordnas i skogen på Järvafältet på hösten, då det är midvintersolstånd.

Där används mörkret som en tillgång. Med sommarloppet ville man vända på det och skapa ett lopp där löparna springer in i ljuset, ackompanjerade av dimma över ängarna och tilltagande fågelkvitter.

Både första och andra året lockade loppet cirka 40 deltagare. Det ser ut att bli lite färre i år. Två veckor före start var 25 anmälda.

– Det beror nog på att det råkar vara på midsommaraftons morgon i år. Vi vill alltid köra när det är sommarsolstånd, den absolut kortaste natten, och i år råkar det vara på midsommar. Vi är lite hårdnackade med det, säger Stefan Knorn.