Den 17 augusti fick miljö- och byggnadsförvaltningen in ett klagomål från en person som köpt en så kallad PWO (Pre workout). Ett kosttillskott som intas före träning för att höja prestationsförmågan. Den klagande reagerade dock på att kosttillskottet levererades i en påse utan märkning och uttryckte samtidigt en oro över den kraftiga effekt produkten haft.
Dagen efter inkom ytterligare ett klagomål gällande märkning och produkternas innehåll.
”Asså woowwww”
Janek Beglarjan som driver företaget NJB import & export har 23 000 följare på sociala medier-plattformen TikTok. På företagets hemsida visas skärmdumpar från kunder som testat preparaten.
”Testade pwot idag bror, asså wooowwww säger jag bara. Sjukaste jag varit med om. Man var typ i sin egna värld asså”.
”Haha vafan har du i den pwon? Helt sinnes”.
– Jag säljer inget olagligt. Jag följer alla lagar som finns, säger Janek Beglarjan.
Företaget säljer två produkter på sin hemsida. ”Focus mode” som ska intas innan styrketräning på fastande mage är enligt företaget är ”en magisk prestationshöjare”. Produkten ska enligt företaget också fungera inför ”intensivt studerande”.
Och ”Sleep mode” som ska göra att användaren ”somnar om snabbare, sover djupare, upplever drömmar och vaknar upp helt uppfriskad”, enligt företagets hemsida.
– Vi har förbjudit båda produkterna, säger Josefine Åslund, livsmedelsinspektör på Enköpings kommun.
Nämnden kräver nu att företaget gör en rad åtgärder för att beslutet ska upphävas:
Verksamheten måste registreras hos en kontrollmyndighet. Innehåll i produkterna samt visa att ingredienserna uppfyller kraven för godkänd användning som livsmedel och att otillåtna påståenden om produkten ska tas bort från hemsidan.
Janek Beglarjan har i sin tur överklagat kommunens beslut.
– Det handlar om kommunikationsbrist och en rad missförstånd. Jag visste inte att jag behövde anmäla min verksamhet till miljö- och byggnad. Men nu har jag fått hem papper och ska göra det, säger han.
Ärendet ska nu utredas av Länsstyrelsen och det kan ta tid. Och kommunens beslut gäller tills dess att länstyrelsen behandlat ärendet. Men om kommunen anser att företaget vidtagit de åtgärder som krävs så kan de häva eller delvis häva beslutet.
– Om han vidtagit de åtgärder som krävs så behövs ju inte längre något förbud, säger Josefine Åslund.