Ibland är det smickrande att komma med på en topplista. Polisens lista över utsatta områden är inte en sådan.

Där hamnar områden med låg socioekonomisk status där kriminella anses ha inverkan på lokalsamhället och där polisen – i särskilt utsatta områden – kan ha svårt att utföra sitt uppdrag.

Den senaste listan publicerades 2021. Då fanns grannområden som Hagsätra och Rågsved med, men inte Farsta. Har den bedömningen ändrats nu, efter ett år med dödligt våld, sprängningar och grova hot?

Mitt i ställde frågan till kommunpolis Mikael Sundberg som arbetar med lägesbilden i Farstaområdet.

– Med anledning av de våldsbrott som varit kan det kännas konstigt, men faktum är att Farsta inte når upp till bedömningen utsatt område, säger han.

Det är visserligen polisens nationella operativa avdelning (Noa) som står för listan, som presenteras senare i höst. Men den görs utifrån underlag från lokalpolisområdena. Det är därför Mikael Sundberg kan uttala sig med så stor säkerhet redan nu.

– Men det betyder inte att vi tycker att saker är frid och fröjd. Det finns platser i området som är sårbara och saker att ta tag i, och det kommer vi att göra, säger han.

Vad är det konkret som skiljer Farsta från ett utsatt område?

– Det kan vara att vissa av brotten i Farsta har skett på grund av att det bor enstaka personer här som ingår i en konflikt och som då blir måltavla för gärningsmän.

Skotthål i en reklamskylt utanför tunnelbanan i juni.

Skotthål i en reklamskylt utanför tunnelbanan i juni.

Angie Gray

Lugnt efter masskjutningen

Efter dödsskjutningen i juni befarade vissa en våldsam sommar. Så blev det inte i Farsta.

– Efter det hemska dådet har vi varit i stort sett förskonade från grova våldsbrott, säger Mikael Sundberg.

Vad beror det på?

– Jag tycker vi har ganska bra koll på de individer som ingår i konflikter. När de är ute och rör på sig är de föremål för vårt intresse. Vissa är frihetsberövade.