Vid parkeringen till den lilla närbutiken i Riksten står den: En av två grön-gula valstugor som Tullingepartiet låtit smälla upp.

Partiet driver det slutgiltiga målet att kommundelen Tullinge ska bryta sig loss från Botkyrka och bilda en egen kommun, och med tanke på hur mycket Riksten har expanderat sedan det förra valet kändes det naturligt för partiet att slå upp en valstuga här.

– Det har ju vuxit mycket här, och vi känner att det är här vi kan synas och samla stöd för vår sak. Vi har ju bevisligen stort stöd i och runt Tullinge, säger partiledaren Anders Thorén.

Och att stödet för partiet är stort syns i det senaste valresultatet. Partiet stod för den största ökningen av både antal och andel röster och är i dag kommunens tredje största parti.

– Tidigare val har vi har väldigt höga förhoppningar. Så kommer vi inte att göra igen, men jag blir glad om vi håller ställningarna som de är i dag, och jag skulle bli jätteglad om vi lyckas öka ytterligare, säger Thorén.

Lokala partier på uppsving

Och att lokala partier lockar är inget som är ensamt för Botkyrka. I Huddinge sitter de två lokala partierna – Drevvikenpartiet och Huddingepartiet – med i den styrande koalitionen och i Nykvarn är det lokala Nykvarnspartiet det enskilt största partiet i kommunen.

I Salem innehar Rönningepartiet tre mandat i kommunfullmäktige – lika många som Sverigedemokraterna. Men de fick snäppet fler röster i valet vilket gör dem till kommunens tredje största parti.

– Jag tror att det kommer att vara svårt att förutsäga utgången av valet. Men vår förhoppning är att vi kan behålla våra mandat som vi har i dag, säger partiledaren Anders Klerkefors.

Brett partiprogram

Olikt Tullingepartiet bildades inte Rönningepartiet genom en enda stark fråga. Istället kom de till genom ett missnöje mot de etablerade partierna och hur de inte arbetade nära nog Salem- och Rönningeborna. Sedan dess har de utvecklat en brett partiprogram, vilket Klerkefors tror kan vara en förklaring till partiets framgång.

– Många lokala partier är enfrågapartier, men vi driver de lokala frågorna som är viktiga för medborgarna, som att bygga en ny simhall istället för att renovera den gamla och kameraövervakning vid sopstationer och centrumanläggningar, säger han.