Dödsskjutningen ägde rum utanför en restaurang i Huvudsta centrum den 20 januari förra året.

Ett stort antal vittnen hörde flera skott avfyras och såg sedan en silvrig volvo starta och köra iväg hög fart och krocka med flera bilar på sin flyktväg.

Mannen som dog var enligt åklagaren inte måltavlan. Skotten var istället avsedda för en annan person som befann sig i närheten.

På fredagen dömde Solna tingsrätt två män, en 30-åring och en 25-åring, till livstids fängelse för mord.

– Även om det inte har kunnat klarläggas vem som var skytten, eller om det fanns fler personer med dem i flyktbilen, har de varit delaktiga i gärningen på ett sådant sätt att båda ses som gärningsmän, säger rättens ordförande rådmannen Evelina Säfwe, i ett uttalande.

Åklagaren säger att uppdraget att döda var ett så kallat kontraktsmord. I bevisningen finns utdrag ur så kallade "huvudstachatten" från männens mobiler där dådet planerades.

– De två personerna tillhör ett kriminellt nätverk, men inte kärnan, säger senior åklagare Maria Hävermark.

Både 30-åringen och 25-åringen döms samtidigt för försök till mord då ett flertal personer som befann sig i Huvudsta centrum var nära att träffas av skotten.

Båda nekar till brott.

"Kommer att överklaga"

25-åringens advokat Frida Wallin meddelar i ett sms till Mitt i att de avser ta domen vidare till hovrätten.

”Vi är självfallet besvikna över dagens dom. Min klient har förnekat all inblandning i det mord och de mordförsök han nu har fällts till ansvar för. Vår uppfattning är att tingsrätten har dragit alltför långtgående slutsatser av bevisningen i målet. Domen kommer att överklagas och vi ser med tillförsikt fram emot att hovrätten gör en annan bevisvärdering än den tingsrätten har gjort.

Thomas Martinson är 30-åringens advokat.

– Jag har inte hunnit läsa domen och än mindre varit i kontakt med min klient. Men han nekar och säger att han inte inte vens var med på platsen.

Livstids fängelse, kommentar på det?

– Det är det strängaste straffet du kan få. Men det är väl situationen som den ser ut idag. Vi har problem i Sverige med skjutningar och sprängningar och man kan fundera på om det påverkar samhällets benägenhet att vara mer repressiv när det gäller att döma, att situationen ger genklang i domstolarna, säger Thomas Martinson.

Kommer ni att överklaga?

– Det är klienten som bestämmer det och det är väl sannolikt att han vill få det prövat, eftersom han har inställningen att han inte gjort något.

Fem år för medhjälp

En tredje person, en 26-åring som avtjänar ett flerårigt fängelsestraff för bland annat en sprängning kopplat till våldsvågen, döms för medhjälp till mord för att ha införskaffat, kört fram och sedan bränt upp den silvriga volvon som användes vid mordet. Han får fängelse i ytterligare fem år och tre månader.

Straffvärdet för 26-åringens brott uppgår enligt tingsrätten egentligen till 10 år, men på grund av den så kallade mängdrabatten blir påföljden lägre.

 – Det är en väldigt olycklig princip. Den gör att gärningspersoner kan begå medhjälp till mord, grova våldsbrott och inneha bomber utan att dömas fullt ut, säger senior åklagare Maria Hävermark.

Maria Hävermark har ännu inte bestämt om hon ska överklaga domen mot 26-åringen.

En 27-åring döms till ett års fängelse för grovt skyddande av brottsling och en frikänns helt.

26-åringen och 27-åringen har även de nekat till brott.