Krister Classon tackade för sig 2011. Då hade han gjort sitt som underhållare. Åtminstone som regissör och skådespelare. Under 2022 har han hyllat favoritbandet Beatles med sitt band med en omfattande Sverigeturné. Nu är också det över.

Nu är det också dags för hans radarpartner att tacka för sig.

Det var just genom musiken som han träffade Stefan Gerhardsson i början på 80-talet. Väl på scen tillsammans utvecklades mellansnacket till humor och plötsligt stod duon för en ny karriär som komiker. I det svenska folkhemmet på 90-talet gjorde de succé, som sedan fortsatt med roller i uppsättningar på friluftsteatern Vallarna i Falkenberg.

Sätter punkt

Men nu är det slut. Med sommarens succé "Alla tiders Åsa-Nisse", som är ute på turné i Sverige, sätter han punkt för scenkarriären.

– Det blir jättebra. Jag slutade första gången när jag var 59 år. Men nu blir det bra då jag fyller 65 i vår, säger han om föreställningen som har Göteborgspremiär på Lisebergsteatern 24 februari.

Han försökte alltså lägga av redan för fem år sedan. Men utan framgång.

– Det är Siw Carlssons fel, säger han om sin 73-åriga, trägna skådespelarkollega.

– När "Stulen kärlek" skulle sättas upp vill hon ha med mig. Jag har spelat hennes gubbe så många gånger, så jag tänkte att jag gör det en gång till. Sedan har slutet dragit ut på tiden och därefter kom pandemin, förklarar han.

Sista rollen. Rollen som Sjöqvist i både då- och nutid blir Stefan Gerhardssons sista.

Sista rollen. Rollen som Sjöqvist i både då- och nutid blir Stefan Gerhardssons sista.

Bo Håkansson/Bildbyrån

Ett annat liv väntar

Nu är det emellertid dags. När föreställningarna på Lisebergsteatern är klara i april är Stefan Gerhardsson också klar med sina scenframträdanden. Ett annat liv väntar.

– Men det är inte bara att sluta. Det gäller att vara förberedd, säger han.

– När man håller på är man aldrig ledig. Så min fru har fått vara ensam mycket. Jag har en son som bor i Zürich-trakten och en i Stavanger, som fick barn för ett år sedan, så jag är farfar.

Padel, flugfiske och simning

Han berättar vidare att han också vill ha utrymme att träffa sin vänner för flugfiske, padelspel och simning.

– Jag har börjat crawla, en kilometer två gånger i veckan. Med ett annat gäng håller jag på med flugfisket. Padel, som jag har spelat sedan 2013. Där utvecklas jag. Det gjorde jag inte i tennis. Vi är en grupp på 16 personer som kallar oss Sumprunkarna, vi skakar om oss för att hålla oss vid liv. Det är "kjeligt" att vara ensam. Jag delar hellre på upplevelserna med andra.

"Alla tiders Åsa-Nisse" blev en publik framgång på Vallarna i Falkenberg. Så också när den åkt på turné genom landet under hösten, där succén fortsätter 2023 med åtta föreställningar i Malmö och finalrundan på Lisebergsteatern med 24 föreställningar.

Framgången har överraskat

Framgången har delvis överraskat. Annika Andersson, som inte bara spelar huvudrollen som Åsa-Nisses fru Eulalia utan också står för manus tillsammans med Pär Nymark, förklarar:

– Nu kan vi ju den. Men när vi skrev tänkte vi omväxlande att det här blir bra respektive att vi tvivlade. Men när vi hade första publikrepet märkte vi att publiken fattat. Då började jag nästa att gråta. Men jag trodde inte det skulle bli så många skratt. Den har blivit roligare än vad vi hoppats på.

Nu skiljs hon från sin vän och kollega Stefan Gerhardsson när sista föreställningen görs i vår.

– Jag kommer sakna honom. Det kommer vi göra allihop.

Kommer inte du sakna publiken och alla skratt, Stefan?

– Jag tror inte det. Jag har fått så mycket skratt och applåder så att det räcker.