En kvinna och en man från Lidingö är misstänkta för grova penningtvättsbrott med koppling till Falcon Funds-härvan – där pensionssparares premiepensionskonton flyttades till bluff-fonder med hjälp av förfalskade dokument.

Paret greps vid en husrannsakan som polis och Ekobrottsmyndigheten (EBM) gjorde i december förra året.

Enligt åtalet har brotten pågått mellan 2016 och 2020. Mannen, som är huvudmisstänkt, åtalas för tre fall av grovt penningtvättsbrott. Han är misstänkt för att dels genom sitt bolag dels som privatperson ha försökt dölja brott som huvudmännen bakom Falcon Funds gjort sig skyldiga till.

– Han har bland annat tagit emot stora belopp som härrör brott på sitt privata bankkonto i Monaco från huvudmännen i Falcon Funds-härvan och därefter genomfört betalningar och investeringar till olika konton och bolag i bland annat Schweiz och Monaco, säger Jerker Asplund, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm, i ett pressmeddelande.

– Syftet har varit att hjälpa huvudmännen att dölja pengarnas ursprung.

Mannens advokat Henrik Jacobsson säger att mannen förnekar anklagelserna.

– Han förnekar brott. Målet pågår, rättegången fortsätter några dagar till.

Kvinnan har åtalats för grov näringspenningtvätt, misstänkt för att ha låtit sitt bankkonto användas till ett stort antal insättningar. Det gäller större belopp som enligt åklagaren kan antas vara kopplade till brottslig verksamhet.

– Även hon förnekar brott. I övrigt vill vi inte kommentera någonting, säger kvinnans advokat Martin Karlsson.

Beslagtaget

En lägenhet i Marbella värd tre miljoner kronor, flera klockor värda 365 000, konst till ett värde av 200 000 och en exklusiv bil har beslagtagits. Så även drygt åtta miljoner från bland annat schweiziska bankkonton.

– Den huvudmisstänkte har gjort en brottsvinst om 53 miljoner kronor på penningtvätten. Jag har yrkat på att han ska betala tillbaka detta belopp till staten, säger Jerker Asplund i pressmeddelandet.

– För att säkra att pengarna betalas, har tillgångar till ett värde av cirka tio miljoner kronor spårats upp och säkrats av Ekobrottsmyndigheten. De har nu belagts med kvarstad efter beslut från Stockholms tingsrätt.