Konstnären heter Leif Engström som är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och har bland annat ställt ut på Liljevalchs och Bonniers konsthall. Hans verk finns på Moderna museet och Stockholm konst men också på flera offentliga platser.

– Jag tycker att det känns spännande när man kan kombinera konsten med arkitekturen och det kändes klockrent när jag fick förfrågan om att ställa ut här. Jag jobbar mycket med arkitektur och kanske specifikt den här tidseran som bassängen och simhallen är från, 60- och 70-tal, säger Leif Engström och pekar ut mot ett av de stora tavlorna som står uppställda i bassängen.

Husfasader behöver varken vara deppiga eller grå i Leifs värld.

Husfasader behöver varken vara deppiga eller grå i Leifs värld.

Jens Kassnert

Inte deppigt

Leifs verk föreställer många fasader i grått men behöver för den sakens skull inte vara deppiga. Det är även öppet för betraktarens tolkningar kring vad som har hänt runt motivet.

– Jag vill väl också skapa en slags overklig känsla i bilderna, det är inte alltid ett porträtt så som det ser ut för mig utan det finns även en stor dos av fantasi, säger han.

Redan som barn började Leif teckna mycket men det var inte förrän han reste för att hälsa på sina morföräldrar i Stockholm och besökte Moderna museet som intresset för konst tog fart på riktigt. Tavlorna som hänger på Valsta konst faller inom ramen för temat på utställningen, arkitektur. Där finns inte plats för många människoporträtt.

– Det är för att betraktaren ska tolka det där och ha det för sig på något sätt. Annars börjar man fundera vad den där personen har för kläder eller vad den där personen är i för situation och då försvinner lite det runt omkring upplever jag.

Leif Engström ställer ut på Valsta konst.

Leif Engström ställer ut på Valsta konst.

Jens Kassnert

Du beskriver folkhemmet i din presentation. Vad betyder den för dig?

– Kanske någon slags nostalgi över någonting som har förändrats väldigt mycket. Många saker finns såklart kvar i vårt samhälle genom idéer och så men mycket har försvunnit. Med dagens marknad som styr och privatiseringar kan man längta tillbaka till folkhemmets Sverige.

Hänger fram till jul

I samband med utställningen som pågår mellan den 2 juni och 17 december kommer det ordnas stadsvandringar i Valsta om dess arkitektur. I anslutning till Valsta konst står ett av Valstas mest kända landmärken – vattentornet.

– Tanken med att bjuda in Leif var att vi ska ha dessa arkitekturvandringar och prata om det byggnadsarv som finns här i Valsta. En intressant sak var att det var en skulptör som fick rita vattentornet och inte en ingenjör eller arkitekt. Vi pratar inte om att Göran Stråts största skulptur finns i Valsta, säger Marcus Modh som är konstintendent i Sigtuna kommun.

Valsta konst ligger i den gamla simhallen i Valsta. Bakom ligger vattentornet, ritat av Göran Strååt.

Valsta konst ligger i den gamla simhallen i Valsta. Bakom ligger vattentornet, ritat av Göran Strååt.

Jens Kassnert