Mitt i har tidigare rapporterat om konstföreningen Haninge konstnärer och de 93 konstnärer som riskerade att förlora galleriet i Österhaninge.

https://www.mitti.se/nyheter/93-konstnarer-riskerar-att-forlora-sitt-galleri/repufo!W9FwInjOFi8XHQBiCpzIw/?fbclid=IwAR1WrplgIHLqH1vgsxmst_3bueX4DdMN80_q5IzpRCeu-5Ux8uv2w0tbchw

Konstföreningen har velat köpa den fastighet där Galleri kyrkskolan ligger efter att ägaren av galleriets bostadsrättsdel ville sälja den. Det enda som behövdes var någon som kunde gå i borgen för lånet på 1 750 000 kronor. Föreningen hoppades att kommunen kunde gå in med kommunal borgen – något som godkändes under senaste kommunfullmäktige.

– Vi är jätteglada över detta. Det visar att kommunen tycker att galleriet är en viktig verksamhet som man behöver stödja, säger Christina Hassila, ordförande för Haninge konstnärer.

Föreningen har funnits sedan 1980-talet och fastigheten där Galleriet kyrkskola ligger är en viktig del.

– Vi sitter ihop med den här platsen, det är navet i vår verksamhet. Det är här vi har våra ateljéer, möten, fester och alla möjliga saker.

Lång väntan

Föreningen skulle redan i början av mars få svar om kommunal borgen. Det har sedan skjutits fram till september. Därför var det en lättnad att få det godkänt.

– Detta innebär att vi är ett steg närmare att få vara kvar. Det är inte färdigt nu men det känns bra att kunna gå till banken och ha borgen i ryggen.

Hur känner du inför bankens beslut nu?

– Jag tror att det kommer gå bra, det känns hoppfullt.