Vara kvar. Godkännandet av den kommunala borgen innebär att Galleri kyrkskolan kan få ligga kvar. Foto: Sacharias Källdén

Lättnad när galleri kan räddas kvar

Haninge konstnärer riskerade att förlora sitt galleri när hyreskontraktet inte förlängdes. Men nu ser galleriet ut att kunna bli kvar – tack vare en kommunal borgen.

  • Publicerad 16:15, 27 sep 2021

Mitt i har tidigare rapporterat om konstföreningen Haninge konstnärer och de 93 konstnärer som riskerade att förlora galleriet i Österhaninge.

Konstföreningen har velat köpa den fastighet där Galleri kyrkskolan ligger efter att ägaren av galleriets bostadsrättsdel ville sälja den. Det enda som behövdes var någon som kunde gå i borgen för lånet på 1 750 000 kronor. Föreningen hoppades att kommunen kunde gå in med kommunal borgen – något som godkändes under senaste kommunfullmäktige.

– Vi är jätteglada över detta. Det visar att kommunen tycker att galleriet är en viktig verksamhet som man behöver stödja, säger Christina Hassila, ordförande för Haninge konstnärer.

Föreningen har funnits sedan 1980-talet och fastigheten där Galleriet kyrkskola ligger är en viktig del.

– Vi sitter ihop med den här platsen, det är navet i vår verksamhet. Det är här vi har våra ateljéer, möten, fester och alla möjliga saker.

Köpsugen. Enligt Christina Hassila, ordförande för Haninge konstnärer, innebär borgen att föreningen är ett steg närmare att kunna köpa fastigheten där galleriet ligger. Foto: Sacharias Källdén

Lång väntan

Föreningen skulle redan i början av mars få svar om kommunal borgen. Det har sedan skjutits fram till september. Därför var det en lättnad att få det godkänt.

– Detta innebär att vi är ett steg närmare att få vara kvar. Det är inte färdigt nu men det känns bra att kunna gå till banken och ha borgen i ryggen.

Hur känner du inför bankens beslut nu?

– Jag tror att det kommer gå bra, det känns hoppfullt.

Haninge konstnärer

1984: Föreningen bildades som ett resultat av att den nedlagda Kyrkskolans lokaler kunde börja användas. Skolsalarna användes som ateljéer.

1993: Kyrkskolan och därmed konstnärsföreningens lokaler brinner ned i ett pyromandåd.

1994: Haninge bygger ett nytt bostadshus på samma plats och uppför samtidigt Galleri Kyrkskolan som sedan dess har varit hemvisten för Föreningen Haninge konstnärer.

Galleriet har utställningar året om och har öppet 11-16 lördag och söndag. Under storhelger är det stängt. Utställare är föreningens egna medlemmar och gästande konstnärer.

Visa merVisa mindre