Allt började med att Sundbybergs stad kom på att det vore en god idé att fota av och kartlägga hur det ser ut längs kommunens gator.

Tanken var först att ta hjälp av drönare.

– Men eftersom vi har Bromma flygplats precis bredvid oss och drönarreglerna ändrades i början av året har det blivit jättesvårt att få tillstånd att flyga, säger Mark Ghaly, GIS-ingenjör på Sundbybergs stad.

I stället blev det till att hålla sig på marken och nyttja en annan metod.

Förra veckan bar det av i en inhyrd, specialutrustad bil, för en sammanlagt 200 kilometer lång körning som resulterade i panoramabilder över hela Sundbyberg.

– Jag var navigator, så jag fick sitta och säga "höger, vänster", säger Mark Ghaly.

– Vid Duvbo såg vi en massa barn som var jätteglada och sade "titta, det är Google, de filmar oss". De visste inte att vi inte var därifrån, vi satt och skrattade ihjäl oss.

Laser

Tekniken staden använt sig av skiljer sig från den man hittar i Googles kartfunktion.

– Det här systemet har två laserscannrar, så bilden blir också mätbar. Om du ser till exempel en skylt kan du mäta hur hög den är, hur mycket den lutar, säger Ghaly.

De data som samlats in kommer väl till pass när staden ska åtgärda allt från vattenansamlingar till belysningsstolpar, menar han.

Och det är inom stadens ägo informationen ska stanna.

– Staden samlar in det internt, äger all data och sparar allt på interna servrar. Inget hamnar på någon molnlösning.

Mark Ghaly ansvarar själv för att sudda ut ansiktena på förbipasserande som har fotograferats av bilen, innan hans kolleger får ta del av bilderna.

– Och ingenting kommer att publiceras utåt, just för att skydda alla.

Huruvida bilen med laserkameran blir ett återkommande inslag i stadsbilden får framtiden utvisa.

Ghaly utesluter dock inte fler åkturer, beroende på hur behovet ser ut framöver.

– Just nu är planen att testa hur det ser ut. Sedan kan man komplettera med en "markbunden" lasersanning, där man använder stativ och står och scannar av på vissa platser.