– Jag är nöjd med domen. Han dömdes på alla åtalspunkter och det blev ett ganska långt fängelsestraff, säger kammaråklagare Agnes Valdemarsson.

Mannen stod åtalad för fyra fall av våldtäkt mot barn, åtta fall av sexuellt ofredande mot barn och ett fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

Han förnekade allt utom två fall av sexuellt ofredande mot barn, men dömdes alltså på samtliga åtalspunkter.

Läraren ska ha kontaktat eleven under vintern 2022, då han skrev meddelanden via Snapchat mitt i natten. Eleven tyckte att det var obehagligt och kontaktade skolledningen som kallade till ett möte och tilldelade honom en varning.

Greps i november

Mannen arbetade kvar på skolan och under hösten 2022 började han återigen kommunicera med eleven via olika sociala medier.

Brotten han nu har dömts för begicks under perioden oktober 2022 till april 2023. Under hela den tiden arbetade mannen på skolan i Sollentuna, men han bytte senare till en anställning på en skola i Stockholms stad.

I november i fjol greps mannen och sedan dess har han suttit häktad.

Först efter det fick skolan vetskap om att kontakten mellan läraren och eleven tagits upp på nytt några månader efter händelsen vintern 2022.

– Den enda incidenten som registrerades av oss var att vi blev informerade om att den tidigare medarbetaren hade skrivit ett meddelande via sociala medier med texten "Hej, hur mår du?” säger skolans rektor.

Stängdes av

Då stängdes läraren av medan skolan utredde och han fick även en varning på grund av olämplig kontakt, berättar rektorn. Ett möte ägde rum med vårdnadshavarna, kontakt hölls med elevhälsoteamet och efter det var skolan inte medveten om några vidare anklagelser, enligt rektorn.

– Detta framkom först efter att den tidigare anställde hade slutat hos oss. Vi ser mycket allvarligt på att detta kunde ske på vår skola. Det är fruktansvärt och våra tankar går till offret och familjen, säger rektorn.

Förlorar lärarlegitimationen

Utöver förhör med målsägande åberopade åklagaren uppgifter från flera vittnen. Bevisningen innehöll även konversationer via sms och sociala medier samt filer och skärmdumpar från elevens telefon.

Det räckte för en fällande dom i Attunda tingsrätt och påföljden blev fängelse i fyra år och tre månader. Då har rätten vägt in att häktningstiden har inneburit svåra påfrestningar för mannen, och att han har avskedats och förlorat sin lärarlegitimation.

Mannen ska även betala skadestånd på 680 000 kronor.

Hans försvarare har meddelat via mejl att domen kommer att överklagas.