Öde. 49 lägenheter längs Sandviksvägen i Hässelby har stått tomma i snart fyra år, vilket Mitt i berättade i maj. Länsstyrelsens Henrik Weston anser att ungdomar borde ha kunnat bo där på korttidskontrakt under tiden de stod tomma. Foto: Stefan Källstigen och Privat

Länsstyrelsen: Ungdomar borde ha kunnat flytta in

De 49 lägenheter som stått tomma i Hässelby i fyra år hade kunnat nyttjats som ungdomslägenheter på korttidskontrakt. Det anser länsstyrelsens utvecklingsledare för bostadsfrågor.

  • Publicerad 12:00, 16 jun 2021

Jag tror absolut de hade velat flytta in.

Mitt i har under maj och juni berättat om hur Stockholms stad låtit 49 lägenheter i Hässelby stått tomma i fyra år. Lägenheterna tillhörde tidigare Skolörtens servicehus.

Först i sommar får de nya hyresgäster när nyanlända flyttar in under stadens bostadssociala resurs (SHIS) försorg.

Önskar mer flexibilitet

Henrik Weston, länsstyrelsens utvecklingsledare för bostadsfrågor, anser att de tomma bostäderna hade kunnat nyttjats bättre.

– Det är tråkigt att de stått tomma. De hade säkert kunnat fungera för ungdomar och studenter på sex till åtta månader långa korttidskontrakt. De unga har ju vant sig vid att flytta runt, säger han.

Stadsdelsförvaltningen betalade mångmiljonbelopp – för tomma lägenheter

Han drar paralleller till när Vintertullens vård- och omsorgsboende på Södermalm stängdes under flyktingkrisen.

Öde. 49 lägenheter längs Sandviksvägen i Hässelby har stått tomma i snart fyra år. Först i sommar kommer de fyllas med nya hyresgäster. Då flyttar nyanlända in via stadens bostadssociala resurs (SHIS). Foto: Stefan Källstigen

De äldre flyttades snabbt ut till andra äldreboenden, och det slitna huset blev till korttidsboende för nyanlända.

– Det fungerade i väntan på att Vintertullen skulle byggas om. Det gick ganska snabbt. Men det var också när flyktingtrycket var stort, säger Henrik Weston.

Stadsdelen: "Tomma lägenheterna borde ha använts"

– Man kan ibland tycka att det vore bra om allt var lite mer flexibelt, gick lite snabbare. Att fokus låg på att lösa bostadsbehoven. Trots att inte målgruppen är den tänkta.

Hade studenter och ungdomar velat flytta in i lägenheterna i Hässelby?

– Det tror jag man hade velat.

Är det ett problem att tomma äldrelägenheter inte nyttjas?

– Det vore ett större problem om det inte fanns äldreboenden. Pandemin gör ju att många äldre tackar nej. Om ett år kanske intresset att flytta in är betydligt större.

Stockholms stad når inte egna bostadsmålet

Stockholms stad har själva satt upp målet om att 10 000 bostäder om året måste tas fram till 2030 för att få balans på bostadsmarknaden. Men bara 6 344 bostäder togs fram under 2020.

Under perioden 2010-2030 har Stockholms stad satt upp som mål att bygga 140 000 nya bostäder, varav 70 000 bostäder ska vara klara till år 2025.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Öde. 49 lägenheter längs Sandviksvägen i Hässelby har stått tomma i snart fyra år. Först i sommar kommer de fyllas med nya hyresgäster. Då flyttar nyanlända in via stadens bostadssociala resurs (SHIS). Foto: Stefan Källstigen