Mitt i har under maj och juni berättat om hur Stockholms stad låtit 49 lägenheter i Hässelby stått tomma i fyra år. Lägenheterna tillhörde tidigare Skolörtens servicehus.

Först i sommar får de nya hyresgäster när nyanlända flyttar in under stadens bostadssociala resurs (SHIS) försorg.

Önskar mer flexibilitet

Henrik Weston, länsstyrelsens utvecklingsledare för bostadsfrågor, anser att de tomma bostäderna hade kunnat nyttjats bättre.

– Det är tråkigt att de stått tomma. De hade säkert kunnat fungera för ungdomar och studenter på sex till åtta månader långa korttidskontrakt. De unga har ju vant sig vid att flytta runt, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/stadsdelsforvaltningen-betalade-mangmiljonbelopp-for-tomma-lagenheter/repuej!ORSAB1F460NDY5RXQC5lUA/

Han drar paralleller till när Vintertullens vård- och omsorgsboende på Södermalm stängdes under flyktingkrisen.

De äldre flyttades snabbt ut till andra äldreboenden, och det slitna huset blev till korttidsboende för nyanlända.

– Det fungerade i väntan på att Vintertullen skulle byggas om. Det gick ganska snabbt. Men det var också när flyktingtrycket var stort, säger Henrik Weston.

https://www.mitti.se/nyheter/stadsdelen-tomma-lagenheterna-borde-ha-anvants/repueA!4oGfpdIK1kzKJ45Yr1mIQ/

– Man kan ibland tycka att det vore bra om allt var lite mer flexibelt, gick lite snabbare. Att fokus låg på att lösa bostadsbehoven. Trots att inte målgruppen är den tänkta.

Hade studenter och ungdomar velat flytta in i lägenheterna i Hässelby?

– Det tror jag man hade velat.

Är det ett problem att tomma äldrelägenheter inte nyttjas?

– Det vore ett större problem om det inte fanns äldreboenden. Pandemin gör ju att många äldre tackar nej. Om ett år kanske intresset att flytta in är betydligt större.