SCB:s statistik över personbilsbeståndet visar att det fanns 3 776 elbilar i Göteborg vid utgången av 2020, motsvarande 1,9 procent av bilarna i trafik. Hittills i år har 6101 av de nya elbilarna i Sverige registrerats i Västra Götaland.

– Av länets nybilsregistreringar hittills i står Göteborg för 31,6 procent. Utifrån den siffran kan vi uppskatta att drygt 1900 av årets totalt 6101 registrerade elbilar har hamnat i just Göteborg, säger Sofia Linder, chefekonom på Bil Sweden.

I jämförelse med elbilarna är siffrorna för elhybrider och laddhybrider i Göteborg något bättre, 7580 respektive 5412 registrerade fordon i trafik vid utgången av 2020, eller 3,91 procent och 2,79 procent.

– Hittills i år uppgår andelen laddbara bilar till drygt 40 procent av personbilsmarknaden, elbilarna står för 14 procent av nyregistreringarna och laddhybriderna för 26 procentsäger Jessica Alenius, vice vd för BIL Sweden.

– Så sent som i augusti ökade nyregistreringarna av elbilar med 126 procent jämfört med augusti i fjol. Ökningen av laddbara fordon sker nu primärt hos privatkunder drivet av attraktiva produktlanseringar.

Det märktes tydligt innan sommaren då kinesiska MG lanserade sin första elbil på den svenska marknaden i form av elsuven MG ZS EV. Efterfrågan visade sig vara så stor att modellen tog sig raka vägen in på första platsen över nyregistreringar för elbilar i Västra Götaland.

Anledningen till succén? Det lägre priset. I samband med lanseringen var modellen prissatt från 339 900 kronor, en av de ”billigaste” elbilarna på marknaden.