Hennes vänner kallar henne för en renässansmänniska. Ett sätt att förklara hur Felicia Rosvall med ett slags lätthet tar sig an uppgifter i livet. Från basspelande hårdrockstjej över konstnärsdrömmar till att utbilda sig till naprapat, började med kampsport och sedan studera till läkare. Samtidigt har hon tagit upp konsten igen.

Konstverk. Hank von Hell-omslaget till "Egomania" är skapat av Felicia Rosvall tillsammans med artisten och skivbolagets Andreas Werling.

Konstverk. Hank von Hell-omslaget till "Egomania" är skapat av Felicia Rosvall tillsammans med artisten och skivbolagets Andreas Werling.

Felicia Rosvall

Den som gett henne uppdrag för Hank von Hell, In Flames, Göteborgsbryggeriet Odd Island Brewing och Rammsteinsångaren Till Lindeman.

– Vi hade träffats tidigare. Så ringde han upp på telefonsvararen och ville att jag skulle göra ett porträtt av honom. Det var ett svårt jobb där jag aldrig tog riktigt betalt. Men jag fick honom att signera en upplaga av porträttet, säger hon.

Beställning. Rammstein-sångare Till Lindeman kontaktade Felicia Rosvall för uppdraget att göra ett porträtt av honom.

Beställning. Rammstein-sångare Till Lindeman kontaktade Felicia Rosvall för uppdraget att göra ett porträtt av honom.

Felicia Rosvall

Felicia Rosvall började spela bas i högstadiet på Nordhemsskolan och kom snart med i ett hårdrockband med några killar.

– Jag fick två dygn på mig att lära mig låtarna till första giget. Jag satte det och glömmer det aldrig.

Att det blev bas kan hon tack sin halvbror för, som trakterade instrumentet som jazzmusiker. 

– Jag gillade det där med takt och att det kändes i kroppen. Det var något primitivt. Att spela bas är grymt då man gör det med rytmsektionen. Gitarr är alldeles för snällt.

En annan viktigt faktor för musiken var hennes bonuspappa Peter Wiberg, före detta medlem i anrika Spotnicks, kompositör och producent .

– Han fattade det där med musik och uppmuntrade mig.

Samtidigt hade Felicia Rosvall bra betyg och siktade mot gymnasiet. Men det blev inte naturvetenskaplig linje. Bara veckor innan hon skulle börja ändrade hon sig och sökte till konst- och formgivningsprogrammet på Schillerska och kom in. Men väl klar med gymnasiet sattes konsten på paus. 

– Ja, jag utbildade mig under fem år och blev legitimerad naprapat. Startade en klinik på Djurgårdsgatan, som gick bra. Så började jag med kampsport och skulle tävla i submission wrestling 2010. Men på uppvärmingen bröt jag armen. Jag fick dra den rätt själv, men kom aldrig tillbaka vare sig som kampsportare eller naprapat.

Det krävdes flera operationer och hennes läkare, handkirurgen Anders Wallmon, stöttade henne under rehabiliteringen. Så läste hon upp naturvetenskaplig behörighet för att söka till läkarlinjen.

– Jag visste att jag var tvungen att omskola mig. Jag hade dessutom en nyfödd dotter, som jag var ensam om. Efter fyra högskoleprov kom jag in på Karolinska institutet i Stockholm 2014. Då hade mina föräldrar flyttat dit och hjälpte mig. Jag bodde på deras soffa.

Hur orkade du?

– Jag hade bestämt mig och bara körde.

Där någonstans började konsten komma tillbaka för att stanna, som nu är en väsentlig del av hennes liv.

– Det var ett sätt att behålla förståndet. Det blev mycket tusch, som är krävande. Vid minsta fel är det bara att slänga.

Kontakterna inom främst de göteborgska hårdrockkretsarna gav uppdrag. Som etiketten och logan till Odd Island Brewing från förre In Flames-trummisen Daniel Svenssons då nystartade bryggeri.

– Ja, sedan började det rulla på, säger hon som också började jobba med att måla med sitt eget blod.

– Jag har fått sköterskor på jobbet att tappa mig. 25 rör på fyra till tio milliliter blod. Jag gör det fortfarande. Men rent konstnärligt är det svårt att måla med det. Det krävs ett stort tålamod och rätt papper.

Konst i blod. Hjärtat med orm är skapat av Felicia Rosvalls eget blod och gouache gjord för en kommande diktsamling av författaren Sara Wadell.

Konst i blod. Hjärtat med orm är skapat av Felicia Rosvalls eget blod och gouache gjord för en kommande diktsamling av författaren Sara Wadell.

Felicia Rosvall

Hon tog sin läkarexamen 2019 och stod som nyexaminerad läkare i frontlinjen under pandemin då hon tjänstgjorde på Akutmottagningen Huddinge Sjukhus, då som AT-läkare. 

– Jag var ensam om min dotter och var rädd att jag skulle dö i covid-19. Så jag köpte en egen skyddsutrustning, förklarar hon, som nu blivit ST-läkare i allmänmedicin och är tillbaka i Göteborg där hon också har återförenats med musiken och precis köpt en ny bas.