Under den stora fotbollsplanen på Stadshagens idrottsplats ligger vattenrör som värmer plastgräset underifrån. Men den 10 januari slutade värmen plötsligt att fungera.

Något typ av läckage misstänktes, men först nu har staden hittat felet.

– Vi har hittat läckaget och planvärmen är därför avstängd, säger Lena Remaeus vid fastighetskontoret.

Fram och tillbaka

Systemet som är av äldre modell kunde inte köras för fullt efter den 10 januari. Planen blev så stenhård och hal att KB:s och FC:s elitlag lämnade Stadshagen för att träna på Södermalm medan staden febrilt letade efter felet.

I början av februari hade elitlagen kommit tillbaka till idrottsplatsen vid Sankt Göransgatan. Men det blev en kort tid på hemmaplanen.

– De hann i princip inte flytta tillbaka till Stadshagen utan tränar tills vidare på Södermalm igen, säger Jenny Tirén Berg vid idrottsförvaltningen.

För när läckaget hittades i början av förra veckan tömdes vattnet ut och värmen stängdes åter av. Sedan grävdes ett titthål utanför konstgräsplanen för att se omfattningen av läckan.

– Fredag eftermiddag skickade jag ut mejl om att planen på Stadshagen fungerar igen och att nu jävlar börjar säsongen! Måndag morgon ringde de från staden och sa att planen är paj igen, säger Pontus Granström, klubbchef och verksamhetsansvarig för Karlbergs BK.

Bristfälligt underhåll

I väntan på att staden får ordning på läckaget får KB planera en vecka i taget.

– Hade vi fått välja hade vi varit på hemmaplanen hela tiden. Men staden har varit lyhörd för våra behov när det gäller träningstider på Kanalplan och jag ser hur mycket de jobbar här på Stadshagen. Det är snarare att det varit bristfälligt underhåll och bristfälliga investeringar i budgeten de senaste 20 åren.

Hur länge Stadshagen blir utan planvärme kan inte staden svara på.

– Det är först efter grävningen vi ser om det är ett eller flera läckage, säger Lena Remeaus.

Det var även problem med omklädningsrummen på Stadshagen under köldknäppen i januari. Ett par av rummen hade inte vatten och värme på grund frysning, men där är problemen åtgärdade.

De få ungdomslag som tränar på den uppvärmda planen har inte erbjudits nya tider på andra planer i staden. I stället får föreningarna ge plats till dessa lag på de andra planer som föreningarna redan har tider på.