Liberalerna har motsatt sig sammanslagningen av Rinkeby-Kistas och Spånga-Tenstas nämnder och förvaltningar sedan förslaget blev officiellt i höstas.

När ärendet togs upp i kommunstyrelsens senaste sammanträde valde partiet med förre socialborgarrådet Jan Jönsson i spetsen lämna ett särskilt uttalande. Det finns ett antal delar som rödgröna majoriteten inte löst ordentligt, menar han.

– Det är ingen hemlighet att vi varit emot sammanslagningen, men nu när den faktiskt händer måste vi se till att det här blir så bra som möjligt, säger han.

Vill ändra namnet

Den nya stadsdelen Järva kan inte bara heta just Järva, det exkluderar Spångaborna, tycker han.

– Vi tycker den ska heta Spånga-Järva. Spånga har aldrig varit en del av Järvafältet, Spånga har en egen identitet. Vi tycker att det blir konstigt om Spånga ska gå upp i intet, det finns en risk att all fokus i den nya stadsdelen hamnar på Järva och utmaningarna där, som inte delas med Spånga.

Socialtjänsten i risk

Rashid Mohammed (V), som kommer vara ordförande i nya stadsdelen, har tidigare sagt till Mitt i att socialtjänsten inte kommer drabbas negativt av sammanslagningen, och att övergången knappt kommer att märkas.

Det tror inte Jan Jönsson på.

– Erfarenhet från tidigare sammanslagningar visar att man behöver extra tid för att lära sig nya rutiner, lära känna området, samtidigt som ordinarie arbetet pågår. Det krävs att extra resurser skjuts till i form av socialsekreterare som kan avlasta, men det har det inte gjorts här, det är vi oroade över, säger han.

När Mitt i pratat med stadsdelsdirektören och stadsdelsnämndernas ordförande vittnar de om att allt än så länge går bra. Är det rimligt att försöka ändra saker så här långt in i processen?

– Hittills går det bra, men det är för att det inte skett några konkreta steg än, det är först när alla grupper ska börja jobba ihop som problemen uppstår, och det måste man ha tagit höjd för när det väl sker, säger Jan Jönsson.

Vad hoppas ni få ut av yttrandet?

– Ärendet kommer tas upp i kommunfullmäktige igen. Vi hoppas det blir en diskussion och att majoriteten innan dess hinner ändra utformningen av ärendet, ser problematiken som vi ser och tar till sig av kritiken.