När människor inte får ekonomin att gå runt är det många som söker stöd hos Svenska kyrkan.

– Tidigare var det människor som sökte ekonomiskt stöd för en varm vinterjacka, en ny säng eller en julklapp åt barnbarnen. Nu handlar det mer om livets nödtorft, som att att kunna betala el-räkningar och mat. Helt enkelt att få ekonomin att gå ihop, säger Krister Kappel, kyrkoherde i Järfälla.

Ger ekonomiskt stöd

Det är ungefär 100 till 150 människor varje år som kyrkan hjälper med ekonomiskt stöd – och i snitt kan kyrkan bidra med ungefär en kvarts miljon varje år. Det är framförallt ensamstående, långtidssjukskrivna och äldre pensionärer som söker stöd hos dem. En grupp som har det särskilt svårt är också personer med en funktionsnedsättning.

– Det är inga stora summor vi kan bidra med. Men genom att söka stöd hos olika fonder kan vi bidra med det mest grundläggande. Jag har hört andra församlingar vittna om att det blir allt svårare och svårare för människor att gå runt.

De delar aldrig ut kontanter utan hjälper till att betala fakturor, eller ger presentkort till matbutiker. De begränsar också hjälpinsatsen till en gång per år.

Svårt att hinna ställa om

Genom olika samarbeten kan de också erbjuda gratis hårklippning, tandundersökningar och juridisk hjälp. De kan även bidra med en terapeut för de som mår dåligt.

– Många som mår dåligt har inte råd att betala det själva, men de mår inte så pass dåligt att de får det gratis av sjukvården.

Krister Kappel säger att det är svårt för många att hinna med när ekonomin snabbt försämras.

– Det enda som går snabbt är att höja räntan. Men det går inte lika snabbt för socialtjänsten att höja ersättningen eller för arbetsgivaren att höja lönerna.