Cornelia Hall

(1716–1778)

Entreprenör, järnexportör

Cornelia Hall drev handelsrörelse i Göteborg vid mitten av 1700-talet och hon var en av stadens mest betydande järnexportörer.
Hennes ursprung är okänt men på 1730-talet gifte hon sig med Benjamin Hall, som var brittiskt eller möjligen skotsk. Tillsammans med den invandrade Thomas Anderson startade han ett handelskompani i Göteborg som var verksamt inom främst järn- och träexport respektive kol- och spannmålsimport. Makens affärer blomstrade och Cornelia Hall levde ett högreståndsliv i en fastighet vid Lilla Torget. När maken dog år 1748 ärvde Cornelia hela 50 000 daler silvermynt och drev som änka vidare hans handelsrörelse i eget namn. Hon var framgångsrik i affärer och år 1752 var hennes handelshus en av de främsta järnexportörerna i Göteborg.

Ebba Ljunggren, vd på Göteborgs-Posten.

Ebba Ljunggren, vd på Göteborgs-Posten.

TT NYHETSBYRÅN

Ebba Ljunggren

(1887–1978)

Tidningsdirektör
Ebba Ljunggren var tidningsdirektör och arbetade i nära femtio år på Göteborgs-Posten.

Ebba föddes i Stockholm där hon utbildade sig vid klassiska Påhlmans Handelsinstitut. Från 1902 arbetade hon som kassör på skämttidningen Puck. År 1911 gifte hon sig med konstnären och skämttecknaren Gustaf Ljunggren. Hon var från 1915 kontorschef på Göteborgs-Posten och sedan verkställande direktör under åren 1948 till 1964. Vid tiden för hennes pension år 1964 hade hon ägnat 62 år av sitt liv åt arbete inom pressen varav drygt 48 åt Göteborgs-Posten. Hon var då, vid 77 års ålder, den äldsta kvinnliga företagschefen i landet och dessutom tidens äldsta tidningsdirektör. 

Alida Söderdahl

Butiksägare

(1833–1914)

Det finns inte mycket information om Alida Lavinia Söderdahl. Men enligt Göteborgs Adress- och industrikalender drev hon 1875 en butik på Kyrkogatan 46. Leksakshuset Alida Söderdahl är ett klassiskt namn, bland annat i Östra Nordstan. Leksakshuset Alida Söderdahl blev senare Stor & Liten och därefter BR.  

Judith Karlander 

Judith Karlander 

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon/Svenskt Porträttarkiv (beskuren, CC-BY-NC-SA 4.0)

Judith Karlander

(1865–1944)

Företagare, restauratör, hotellägare

Judith Karlander ägde och drev flera restauranger i Göteborg. Hon kallades allmänt för restaurangdrottningen.

Judith föddes i Halland men flyttade senare till Göteborg. Redan 1907 drev hon sin första restaurangverksamhet och genom ett lån hos bryggeriägaren Melcher Lyckholm köpte hon ölstugan Tullen vid Järntorget. Judith rustade upp stället som tidigare varit känt som ett sjabbigt ölhak till en respekterad restaurang. Under 1900-talet tog hon över ett antal andra etablissemang och under Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 hade hon hand om Exportcaféet och Tivolirestaurangen. Efter utställningen köpte hon Palace Hotel som kom att bli kronan i hennes restaurangimperium. 1938 tog hon även över Trädgårdsföreningens restaurang som sommarrestaurang inom Lisebergs område. 

Hulda Sköldberg.

Hulda Sköldberg.

Falbygdens museum

Hulda Sköldberg

(1876–1940)

Fiskhandlare

Hulda Sköldberg var fiskhandlare och sålde fisk vid Kungstorget. Hon blev en framgångsrik företagare och utnämndes till hovleverantör hos Gustav V. Huldas bostadshus på Karl Johansgatan 31 i Majorna används i dag för Göteborgs Stads verksamhet för hemlösa kvinnor under namnet Huldas hus. Hulda Sköldberg är begravd på Västra kyrkogården i Göteborg. Hon har hedrats med den finaste göteborgska utmärkelsen – en spårvagn som är döpt Hulda Sköldberg.

Celia Adler.

Celia Adler.

Regionarkivet, Göteborg

Celia Adler

(1874 – 1931)

Nykterhetskämpe, restauratör, politiker

Celia Adler var en av de ledande krafterna i nykterhetsorganisationen Vita Bandet. Hon grundade och drev framgångsrikt föreningens nykterhetsrestauranger i Göteborg.

Celia föddes i Lund men flyttade till senare till Göteborg. År 1898 var hon med och bildade Vita Bandet och redan 1901 blev hon nykterhetsföreningens ordförande. Vita Bandet öppnade en alkoholfri restaurang i Vinterpaviljongen i Slottsskogen. Under åren 1915-1925 drev hon ytterligare en alkoholfri restaurang på Kungsgatan 41 i centrala Göteborg. Under hennes tid som ordförande utvecklades en omfattande verksamhet främst inom det sociala området. Vita Bandet drev ända fram till 1985 en alkoholfri servering i Slottsskogen.  

Kulturförvaltningen, Göteborgs stad

Källa: Svenskt kvinnobiografiskt lexikon/Kulturförvaltningen, Göteborgs stad