För några år sedan sa Anna och Thomas Blomlöf upp sig från sina jobb som ingenjörer, för att satsa helhjärtat på sina biodlingar. I dag har de miljontals bin fördelat på flera olika så kallade bisamhällen runt om i Stockholm och Uppsala med omnejd, varav flera av dessa i Kista.

– Nu är vi och gör första vårkollen! Naturen exploderar just nu och det händer väldigt mycket spännande. Vi kollar att bina mår bra och rensar deras lådor och ramar på mögel och skräp, så att de ska ha ordentligt med ventilation och utrymme, säger Anna.

Just det här samhället mår fint, berättar hon. Det är rent, prydligt och luktar gott.

– Drottningen är där och är i gång och lägger ägg! Vi vill inte störa dem, men städningen är viktigt för att allt ska fungera. Det ser riktigt bra ut här.

I den här kupan i Kista finns ungefär 15 000 bin just nu, uppskattar Anna Blomlöf.

I den här kupan i Kista finns ungefär 15 000 bin just nu, uppskattar Anna Blomlöf.

Emma Löf Hagström

Två döda, en försvunnen

Två av de andra samhällena i Kista hade dock inte samma tur.

– Nej, de hade dött tyvärr, det är väldigt tråkigt. Förmodligen hade drottningen redan kommit i gång och lagt ägg när en ny köldknäpp kom, det har ju varit så växlande klimat den här våren, vilket är förrädiskt för bina, säger Anna.

Ett annat av samhällena har försvunnit helt.

– Det är så konstigt, någon hade varit här i Kista och skruvat bort hela kupan och tagit den med sig. Den är stulen, allt är borta. Jag förstår inte riktigt hur det gått till och vem som skulle vilja göra någon sådant. Vi har polisanmält, säger Anna.

Rekordsäsong

Fjolåret blev ett rekordår för kuporna i Kista. Snittskörden blev 63 kilo per samhälle, vilket är det bästa makarna Blomlöf någonsin fått.

– Det var en bra sommar helt enkelt. Det kom regn emellanåt så blommorna kunde blomma längre, säsongen blev längre. Men någon sommar innan dess var det torka och jättevarmt, då blev det inte alls lika bra eftersom det inte gynnar växterna.

Hur spår du årets säsong?

– Man vet aldrig med de här klimatförändringarna, så det är omöjligt att säga. Det är inte bra när det är fram och tillbaka på det extrema sättet som det varit nu i slutet av vintern och början av våren, men vi hoppas på det bästa, säger Anna.