I år förväntas nedskärningar på kulturskolan i nästan hälften av landets kommuner. En enkät från Kulturskolerådet visar dessutom att endast sex procent av kulturskolorna i landet får utökade resurser.

– I ett kärvt ekonomisk läge gäller det att ha koll på vad som ska prioriteras. Barn behöver bli den prioriterade grupp vi lovat att de ska vara. Tvingas vi till nedskärningar inom kulturen så är det beklagligt, men ska det ske så måste vi våga sätta barnen i första rummet, säger Magnus Ekwall, Kulturskolerådets ordförande.

Men Upplands Väsby går mot strömmen – och satsar i stället.

Här får Kulturskolan under perioden 2023–2026 en miljon kronor extra per år. Det är en ovanlig satsning, både i Stockholmsområdet och i Sverige.

Pengarna frigörs, enligt Mathias Bohman (S) kommunstyrelsens ordförande, genom att mittenstyret minskar kommunens planerade överskott.

I Upplands Väsby har satsningen bidragit till att halvera kön till de populära pianolektionerna. Hösten 2022 var väntetiden två år för att få börja spela piano.

– Kön har minskat från 90 till 40 elever och vi jobbar vidare för att korta den ännu mer, säger kulturskolechef Anders Elers Ivarsson, som tillträdde i maj förra året.

Pianokön har hittills halverats sedan de extra pengarna som Kulturskolan fått.

Pianokön har hittills halverats sedan de extra pengarna som Kulturskolan fått.

Mikael Andersson

Och även om det inte blir fler pianolärare kan köerna minskas ännu mer med nya arbetssätt, menar han.

– Man kan undervisa i grupp med 7–8 elever. De kan till exempel spela digitalpiano med lurar, lära sig olika stämmor och spela tillsammans,

Ny ateljé

De extra pengarna har även gått till en ny ateljé på Ladbrovägen, där barn får ägna sig åt konst i olika former.

– Vi har även väldigt fina lokaler i Messingen. Det vi skulle önska framöver är en större samlingssal där vi kan repetera med orkestrarna.

Molly Ryskog och Laura Zelichowska på trombon.

Molly Ryskog och Laura Zelichowska på trombon.

Privat

Kulturskolan, tidigare kallad kommunala musikskolan, har funnits med under kommunens 72-åriga historia. Med åren har verksamheten breddats. I dagsläget finns det över 1 200 kursdeltagarplatser fördelade på ämnena musik, cirkus, teater, konst och sedan förra hösten: animation.

– I animation/stop motion har vi möjlighet att ta emot fler deltagare.

En av de senaste satsningarna är en särskild cirkusskola för barn med intellektuella funktionsnedsättningar. Kommunen har även tillsammans med Vallentuna startat en talangskola för slagverkare.

Matilda Bodin-Westholm har spelat dragspel på Kulturskolan i många år.

Matilda Bodin-Westholm har spelat dragspel på Kulturskolan i många år.

Privat

̶  Satsningen på Kulturskolan är på många sätt glädjande, givetvis för oss som jobbar i verksamheten men främst för att fler barn och unga får del av vårt utbud. Bara under förra året växte vi med hundra fler deltagare, säger Anders Elers Ivarsson.

Sigma Centrum

Framåt vill man nå en bredare målgrupp, bland annat genom ett pågående projekt med kulturaktiviteter för barn och unga i Sigma Centrum.

̶  Det är känt att kulturskolan i Sverige främst når en viss målgrupp barn. Vi jobbar aktivt för att nå fler barn från olika socioekonomiska sammanhang. Att man till exempel inte har ett piano i hemmet ska inte vara ett hinder för att kunna ta pianolektioner, säger Anders Elers Ivarsson.

Och politikerna verkar vara med på kulturskoletåget i Väsby.

̶  På politisk nivå finns det en bred uppslutning bakom Kulturskolan. Den fyller en viktig funktion för våra barn och unga. Ibland har det handlat om att ha en meningsfull fritid, ibland har det lett vidare till ett helt yrkesliv i kulturens tecken, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).