Under en inspelningspaus satt Martin Schaub och Henning Sernhede och språkade utanför Svenska grammofonstudion i Almedal. De som delar tillvaron i bandet West of Eden lockades av att göra något utanför gruppen. Chamber Music föddes, i förstone ett projekt med instrumentalmusik i fokus.

– Sätter man Martin vid pianot eller mig vid gitarren så kommer det alltid fram nya melodier, säger Henning Sernhede.

– När vi började hittade vi instinktivt samma temperament.

En trummaskin satte rytmen och kring den började den kreativa duon att spinna sin musik, som nu har blivit till de elva låtarna på albumet, nyligen utgivet.

– Ja, vi är ganska bra på att göra det vi säger att vi ska göra. Vi sågs i Hennings lokal, hade plötsligt sex låtar inspelade i röstmemon och kunde konstatera att det blev ändå rätt bra.

Arbetet kunde fortskrida och med Martin Schaub som arrangör har musiken också blivit rikt orkestrerad. Trots ett tajt schema har de hittat utrymme för både skapande och inspelningar. Men inte bara instrumentalmusik, som tanken först var. Både Sara Isaksson och Christian Kjellvander medverkar på sång.

– Det är mitt fel. Det dök upp några textfraser till musiken. Jag tänkte "West of Eden?". Men nej, det var ju Chamber Music, säger Martin Schaub, som inte vet vad nästa steg för duon blir.

– Med det här har vi hittat ett rum där det kan hända lite olika saker, säger Henning Sernhede.