Många tjejer är ensamma och känner sig inte hemma på stadsdelens fritidsgårdar. Enligt stadens enkät med högstadie- och gymnasieelever mår också allt fler unga tjejer psykiskt dåligt. Därför har Stockholms stad startat ett nytt häng för unga tjejer som vill umgås och röra på sig utan prestationskrav. Projektet heter Dans utan krav och vänder sig till tjejer mellan 13 och 18 år och hålls i Skärholmens sim- och idrottshall i centrum.

Här ska de träffas två gånger i veckan och dansa och umgås.

– Unga tjejer mår sämre i dag än tidigare, det här handlar om att fånga upp dem ge dem ett sammanhang som är tryggt. Här dansar vi inte för att stå på scenen och visa upp oss utan målet är att skapa en sluten grupp som är trygg, säger ledaren Veronica Bergan.

Många hittar nya vänner

Projektet fokuserar på kravlös dans och social gemenskap och vänder sig till dem som känner stress, oro och har svårt att sova. I gruppen får de prova på olika danser utan några krav på hur det ser ut. De har även avslappning och fikar.

Veronica Bergan har jobbat med projektet i flera år i både Huddinge och Ekerö och ser många positiva effekter.

– Tjejerna som kommer till oss har olika utmaningar. Men på dansen sitter vi inte och pratar om det som inte fungerar, utan försöker hitta det som känns bra så att de kan hitta tillbaka till positiva känslor. Många känner en kraft i den gemenskap som blir, säger hon.

Just gemenskapen är viktig.

– Många har berättat att de har hittat vänner för första gången och känner sig gladare och mindre stressade. Ofta är de låga eller trötta innan dansen men efter dansen har de mer energi, de får mer gjort om de orkar ta sig dit och dansa en timme. Då orkar de ta tag i läxorna, men om de inte gör något så orkar de ingenting, gemenskapen är det som har tydligast effekt, säger Veronica Bergan.

Den första aktiviteten

Veronica Bergan och hennes kollegor har har kontakt med skolornas kuratorer och besöker skolor runt om i stadsdelsområdet. Men tjejer som vill delta kan även ta kontakt med Dans utan krav själva.

– Vi riktar oss till de tjejer som inte så lätt hade vågat ta sig till fritidsgårdar eller andra aktiviteter. De flesta av de här tjejerna har inte fått gå på någon fritidsaktivitet eller göra något alls. Det kan vara att de inte har haft råd eller andra skäl, säger Veronica Bergan.

En utmaning är också att flera saknar SL-kort och har svårt att ta sig dit, men de jobbar på att lösa det.