De flesta föräldrar har jobbiga morgnar med sina barn ibland. Hemma hos Västertorpsbon Marja Beckman var det snarare regel än undantag under flera år. Hennes son skulle göra allting i en viss ordning och hade ritualer som tog låååång tid, medan klockan tickade på.

– Det gick inte att bryta dem och det var svårt att komma iväg till skolan i tid. Morgnarna var väldigt krångliga, minns hon.

Marja Beckman, som är journalist, fick idén att skriva en barnbok med avstamp i sonens svårigheter att anpassa sig efter klockslag och andra krav i vardagen. Han var 10 år när de satte sig ner och arbetade fram ett synopsis ihop.

– Han var verkligen taggad och sa "å, vad coolt om det blir en bok", berättar hon.

Deltog i tävling

Fem år senare är boken klar. Den heter "Klockan som ägde tiden". Ett av de nytryckta exemplaren ligger på vardagsrumsbordet hemma i lägenheten i Västertorp. Sonen, som har diagnosen högfungerande autism, är inte så intresserad av den längre, men för Marja Beckman är det en glädje att debutera som författare.

Hon skickade sitt manus till Beta Pedagog, när förlaget utlyste en barnbokstävling. Hon vann inte men förlaget tyckte ändå att hennes manus var så bra att man ville publicera det. Så är det också en spännande historia, för barn mellan 9 och 12 år. Huvudperson är 11-årige Valter som får en silverklocka av sin mormor – ett ur som tillhört hans egensinnige morfar.

Uret visar sig ha märkvärdiga egenskaper. Det krävs bara en lätt vridning på det, så stannar tiden. Perfekt för Valter, som har svårt att skynda sig hur mycket omgivningen än tjatar. Nu kan han stanna tiden och göra klart allt han vill i lugn och ro.

– Boken utspelar sig i en verklig värld där jag har fört in magi. Jag gillar magisk realism. Jag ville inte skriva en bok med pekfingrar om diagnoser även om ämnet finns med, säger Marja Beckman.

Magi mellan pärmar. Klockan som ägde tiden ges ut i december.

Magi mellan pärmar. Klockan som ägde tiden ges ut i december.

Märta Lefvert

Flera gåtor

I stället är "Klockan som ägde tiden" ett äventyr, med flera gåtor. Vem är det som skrivit alla mystiska lappar, med funderingar om maskhål, liv och död och tidens beskaffenhet? Och varför verkar grannen Blomberg så sugen på att komma över klockan?

Men den största frågan är om det är bra med en klocka som stoppar tiden eller om Valter ska försöka klara sina problem på annat vis. Det tycker i alla fall hans bästis Oscar, som tröttnar när Valter blir alltför fixerad vid det lilla uret.

Marja Beckman hoppas att boken kan öka förståelsen för barn med högfungerande autism och andra diagnoser. Hon vill också gärna fortsätta att skriva för barn.

– Min dotter som går i fyran tyckte om att läsa om Valters lillasyster Wilma. Jag har pratat med henne om att skriva en fristående fortsättning, där Wilma är huvudperson, berättar hon.