Klotter är ett problem i många kommuner och Upplands Väsby inget undantag.

– Sedan pandemin slog till och fler varit hemma har klottret ökat. Därmed även kostnaderna för klottersanering, säger gatuchef Micaela Tiestö.

Klottret ökar även under sommarlov och annan ledighet, när fler ungdomar är hemma. Men problemet är inte helt lätt att komma åt.

– Om vi gör en insats på ett ställe blir det bättre där, men då flyttar de sig till ett annat.

Enligt Micaela Tiestö har Sigma varit särskilt utsatt för klotter och annan skadegörelse under sommaren. En grillplats med tak intill en tennisbana har exempelvis klottrats ned.

– Vi tittar på hur vi kan göra områden tryggare, med bättre belysning och att det städas upp. Alla platser som är lite i skymundan kan ju locka till klotter, som ju är en form av skadegörelse och ska anmälas.

Snabb sanering

Kommunen har en tidsgaranti för klottersanering: från anmälan till kommunens kontaktcenter Väsby Direkt ska klottret vara borttaget inom 24 timmar.

– Då kommer det inte tillbaka lika snabbt. Man kan jämföra med soprum. Om alla kastar det man ska kasta i rätt kärl tar det längre tid innan någon ställer den första soppåsen på golvet. Men står det redan 15 soppåsar där är det lättare att ställa dit en själv. Så funkar det även med klotter.