Kortfilmer för unga, av lokala förmågor, dokumentärer eller internationella kortfilmer. Runt om i Stockholm visas på onsdag mängder av kortfilmer. 

– Tanken är att få kortfilm visad så mycket som möjligt, säger Marina Lesayvage på Folkets bio som ansvarar för Kortfilmsdagen. 

Vilka filmer som ska visas väljs av de lokala arrangörerna där vissa satsar på teman, medan andra jobbar mer lokalt. 

I Skärholmen deltar Bredängs bibliotek, som satsar på kortfilmer för unga, och Folk i Skärholmen, som visar filmerna Länder och Hiphop & Management. Bakom de två filmerna står de lokala filmskaparna Suheib Saleh och Akar Karami som också kommer presentera sin plattform för nya filmskapare, Orion Cinema.

Fick stereotypa roller

Suheib och Akars intresse för film började med att de båda av en slump fick ett sommarjobb för unga där de fick göra varsin kort dokumentärfilm. Under deras studietid på KTH forsatta intresset med att de jobbade som statister och så småningom som skådespelare. Suheib har bland annat haft en roll i tv-serien ”Störst av allt” och Akar en roll i tv-serien ”Kärlek och Anarki”. 

Motivationen att själva göra film föddes ur känslan av att de ofta förväntades spela stereotypa karaktärer från förorten. 

– När vi kom till castingen blev vi alltid erbjudna samma typ av roller. Våra historier blir inte berättade så vi kände att vi måste berätta dem själva, säger Suheib Saleh.

Det är också tanken med deras nystartade plattform Orion Cinema på Instagram där de vill samla nya filmskapare från förorter som har svårt att själva nå ut.

För hela Sverige

– Vi vill ha en bredd av historier och visa mänskliga historier om människor, inte bara som karikatyrer, säger Akar. 

Just nu ligger deras egna filmer och ytterligare en film på plattformen. Men ambitionen är de ska samla nya filmare från hela Sverige. De hoppas även nå ut till fler tjejer eftersom de flesta filmskapare de har kontakt med nu är killar. 

– Med film jobbar man mycket ensam. Tanken är att Orion ska vara en samlingspunkt där vi tillsammans blir starkare och hjälper varandra. Vi är alla stjärnor som går ihop som ett band, säger Suheib Saleh. 

Filmsamtal i Bredäng

På Bredängs bibliotek satsar de på att visa ungdomsfilmer. 

– Vi var med förra året och det var väldigt välbesökt och uppskattat av våra besökare så vi ville vara med i år igen, säger bibliotekarie Erik Ågenstedt.

Förra året var målgruppen 13 till 16 år, i år har de valt filmer från 10 till 13 år så att alla deras besökare på ungdomsbiblioteket ska kunna se filmerna. 

Tanken är att de förutom att visa film även ska prata om filmerna i grupp efteråt.  

Totalt visas ett 60-tal kortfilmer på olika biografer runt om i Stockholm.