Länsstyrelsen rivstartade sin tillsyn utifrån covid-19-lagen i veckan.

– Vi har varit ute på ett antal handelsplatser, säger avdelningschef Mathias Wahlsten.

Centrum i Stockholm, Huddinge och Solna har fått besök, och åtgärderna för att undvika trängsel har kontrollerats hos butiker som H&M, Åhléns, Clas Ohlson, Intersport, Ica, Ikea och Pressbyrån.

– Jag har intrycket att de varit väl förberedda. Ofta har de haft åtgärder sedan tidigare.

10 kvadrat

Enligt den nya lagen ska varje besökare ha 10 kvadratmeter yta i lokalen för att minska risken för smittspridning.

I vissa butiker står personal i dörren med en klickräknare, i större har de ofta ett automatiserat system med kameror i entrén som räknar ut hur många som kan släppas in, berättar Mathias Wahlsten.

– En del har brickor i en korg vid entrén, som kunderna lägger tillbaka när de går ut. Vi har sett väldigt många kreativa lösningar.

Får in tips

Länsstyrelsen har avdelat ett 30-tal tjänstemän att arbeta med tillsynen. Men länet är stort och de kommer inte att kunna vara överallt.

– Vi får hjälp av kommuner och smittskydd att identifiera var det är trängsel. Och allmänheten har redan börjat höra av sig. Det kan till exempel handla om trängsel vid paketutlämningen i en butik. Vi åker inte ut på enstaka tips, men får vi in många om en verksamhet så kan det bli en tillsyn, säger han.

Förutom handelsplatser kommer länsstyrelsen att ha tillsyn över gym, sporthallar, badhus, allmänna sammankomster, offentliga tillställningar samt platser som hyrs ut för privata sammankomster.