Det är grått och trist novemberväder över Hässelby strand, om än milt.

På Maltesholmstorget utanför tunnelbanestationen öppnade den 30 oktober den sedan länge emotsedda torghandeln. Redhouane Hamouda, som driver handeln tillsammans med sin släkting Ahcene Siam, håller humöret väl uppe även om kunderna inte varit många första veckan.

De säljer snitt- och krukväxtblommor. Deras avgift till kommunen för upplåtelsen ligger på närmare 80 000 kronor per år.

– Vi räknar inte med att det går bra de första tre, fyra månaderna. Det tar tid att etablera sig. Vi tänker inte på pengar nu. Däremot behöver december gå bra. Då har vi första advent, lucia pch julafton på kort tid. Sedan kommer Alla hjärtans dag efter årsskiftet, säger Spångabon Redhouane.

– Alla som kommit förbi har tackat oss för att vi är här och önskat oss välkomna.

Har varit önskemål

Torghandeln kom igång efter önskemål från både Hässelby strandsbor och torghandlare ända sedan torget stod klart 2019. Men långt ifrån alla är nöjda med etableringen.

Joanna Kusznier som driver blomsterbutiken Blomrummet tvärs över gatan tycks uppriven. Mitt i träffar henne i sin butik, men hon vill inte ställa upp på bild. Blomsterbutiken har legat i Hässelby strand i tio års tid, hon tog över den 1 juni i år.

– Kunderna kommer gå till torget i stället. Jag är fortfarande chockad. Jag kommer inte överleva, säger hon.

Hon kan inte göra buketter till samma pris som torghandlaren, menar hon.

– Jag har mycket i hyra, el, utgifter och har satsat mycket pengar. Det gör att jag måste ha en viss prisnivå. Jag har renoverat och köpt möbler. Jag investerar ständigt i butiken sedan jag flyttade hit innan sommaren. Men nu kommer folk i bästa fall enbart köpa krukor, trots att hela min omsättning baseras på buketterna.

Visste du att torghandel var på gång?

– Jag hörde att folk velat ha frukt och grönt på torget, inte blommor. Hässelby strand är så litet att en blomsterbutik räcker. Dessutom har jag konkurrens sedan tidigare från andra blomsterhandlare i västerort.

Redhouane Hamouda tycks inte lika bekymrad över blombutiken.

– Hon har sina kunder, vi kommer ha våra. Vi kan samarbeta. Överallt i stan finns konkurrens, säger han.

Däremot beklagar Redhouane att det varken finns el eller vatten på torget. Detta försämrar attraktiviteten för platsen bland han och de andra torghandlarna och gör situationen besvärlig. Han har tvingats köpa ett elverk på batteri för flera tusen kronor. Det måste han ständigt ladda hemma, annars får han ingen belysning i tältet.

– Blommorna behöver värme. Jag har blivit lovad av kommunen att de ska ordna vatten och el framöver, men inget har ännu hänt, säger han.

Redhouanes bror, som också hjälper till på torget, tänder en cigarett och lutar sig mot betongfundamentet som omgärdar torgets plantering. Redhouane påtalar att flera Hässelby strandsbor sagt till honom att de hade hoppats att grönsaker skulle börja säljas. Något även Redhouane önskat.

– Folk här säger till oss att de inte har råd att köpa frukt och grönsaker i butik. Jag hade också önskat en renodlad grönsakshandel här. Möjligtvis att vi hade kunnat börja med det om ingen annan aktör startar det i centrum. Men jag kan bara blommor. Och vatten och el måste vara på plats om man ska sälja frukt och grönt.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-onskemalen-torghandel-till-maltesholmstorget/repvbp!hvdjleBWoJn1R4UgxVFqbA/