För ett par veckor sedan rapporterade Mitt i om att staden planerade att stänga av vattnet för det gula sjuvåningshuset vid Baggeby torg, som en gång i tiden tillhört ryska staten. Under åtta års tid har människor bott i huset utan att betala hyra.

År 2014 sålde Kronofogden huset på en exekutiv auktion och ny ägare blev advokaten Stefan Häge. Men han har aldrig fått tillgång till fastigheten.

– Vi kan inte förhålla oss till vad Ryssland tycker, sa Daniel Källenfors (M) till Mitt i, dagen innan man planerat att stänga av vattnet.

Men staden ändrade sig – och Stefan Häge är inte glad.

300 000 i månaden

– Vi tappar 300 000 i hyresintäkter varje månad, säger han.

– Lidingö tekniska förvaltning sa nej till min begäran då de fick höra att utrikesdepartementet inte tycker att man ska stänga av vattnet. Men förvaltningen lyder ju inte under UD.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) säger att utrikesdepartementet har informerat staden om att det bor människor i fastigheten, och att man då inte får stänga av vattnet "under lång tid".

– Vi har fått information om rörelse i huset och måste beakta det för att göra saker korrekt och följa svensk lag, säger han.

– Men jag tycker verkligen synd om fastighetsägaren som i praktiken motarbetas av UD. Han är sviken av staten, av kronofogdemyndigheten, av UD och av ryssarna som ockuperat en bit av Lidingö.

Stefan Häge anser att han även har svikits av Lidingö stad.

– Jag har meddelat att jag kommer att stämma staden på vite för att de inte biträder min begäran. De försvårar för vår förvaltning och förenklar för människor att bo kvar i huset. Så här tillämpar man inte svensk lag.

Eftersom det har befunnit sig människor i huset många år tycker Stefan Häge att det är hög tid att få ut dem – och bortse från att en hyresvärd inte får stänga av vattnet på grund av fara för de boendes hälsa.

– Hur länge kan det vara skyddsvärt? Kan man sitta där i 20 år? Någonstans måste det finnas en yttersta gräns – och den bör vara passerad.

Kan man ockupera ett hus i 20 år?

– Tydligen kan man göra lite hur som helst, utan att vare sig UD eller Kronofogdemyndigheten agerar, säger Daniel Källenfors.

Eftersom det inte är lagligt att stänga av vattnet "under lång tid" inväntar staden en ny ansökan från fastighetsägaren om att stänga av vattnet under kortare tid, uppger Daniel Källenfors.