Den kvinna som varit anhållen misstänkt för att ha låst in sin son i 28 år har släppts på fri fot efter att nya uppgifter har framkommit som försvagat misstankarna. Hon är inte längre misstänkt för något brott, men förundersökningen är inte nedlagd.

Parallellt med polisutredningen går Haninge kommun just nu igenom en stor mängd gamla handlingar för att försöka hitta förklaringar till vad som har hänt. Bland annat vill man ta reda på omständigheter kring skolgången för sonen, som i dag är i 40-årsåldern, och ska ha slutat skolan redan på höstterminen i sjunde klass.

– När man har klarlagt vad som har hänt så kan man klarlägga varför och se hur vi kan agera framåt, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge, till Mitt i.

Risk att handlingar gallrats

Kommundirektören har involverat flera tjänstepersoner i arbetet med att leta i arkiven, berättar Meeri Wasberg.

– Men allt material sparas ju inte utan gallras med jämna mellanrum, så det återstår att se vad som går att hitta. Det finns risk för att en del handlingar är för gamla och därför inte längre finns sparade.

Har ni anledning att titta närmare på om någon särskild verksamhet i kommunen har agerat felaktigt?

– Jag har inte fått någon rapport ännu över arbetet med att gå igenom arkivet, så det är svårt att redan nu säga någonting om eventuella misstag.

"Min bror är ett offer"

Ärendet har i veckan blivit en nyhet inte bara i Stockholm utan även internationellt. För systern som för några dagar sedan slog larm om missförhållanden efter ett besök i lägenheten i Haninge har det varit omtumlande dagar. Hon berättar att hon utan framgång slagit larm till olika instanser flera gånger tidigare, och att hon den här gången hoppas att det leder till förbättringar.

– Jag vill att myndigheter ska förstå att min bror är ett offer och att han varit totalt isolerad, inte fysiskt inlåst, men mentalt inlåst, och att han inte själv förstår fullt ut att han är ett offer. Nu har min bror fått läkarvård och jag hoppas att han framöver får den psykologiska hjälpen han behöver och förtjänar, säger systern till Mitt i.

Mamman ger sin version

– Även om min mamma inte fälls för något brott, så hoppas jag att hon inte får ha någon mer kontakt med min bror. Samhället har svikit honom i hela hans liv och jag hoppas att samhället tar sitt ansvar den här gången.

Efter att mamman släppts på fri fot har hon berättat för Expressen att både hon och sonen behöver hjälp.

– Jag vet inte vad som ska hända nu, men jag hoppas att jag får hjälp och att jag får vara i fred, säger hon till Expressen.