Under eftermiddagen sammanträdde ledningsgruppen för Danderyds kommun med anledning av de nya råden från Folkhälsomyndigheten.

Ännu är det oklart om de nya råden innebär att bibliotek, andra anläggningar eller evenemang påverkas i Danderyd.

Tillförordnad kommundirektör, Åsa Anthony, meddelar att de jobbar med frågan och att det kommer att fattas ett antal beslut med anledning av Folkhälsomyndighets införande av lokala allmänna råd.

– Vi är angelägna om att få gå ut till våra berörda först. Men vi kommer att uppmana de som kan arbeta hemma att göra det. Sedan ser vi över hur vi ska formulera oss kring seniorträffar och andra verksamheter, säger hon.

– Vi ser över allting och anpassar oss efter det Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten om ökat antal covid-19 fall i Sverige. Under vecka 42 och vecka 43 har en ökning av bekräftade fall även rapporterats i Danderyds kommun.

https://www.mitti.se/nyheter/sjukhusen-redo-vaxla-upp-for-andra-covid-vag/reptjA!IfO2K@6mCxHSfP4vx17ayA/

https://www.mitti.se/nyheter/sa-tanker-taby-centrum-om-de-nya-restriktionerna/reptjC!7QyVtMsWTYh8rHC75A@NBg/

https://www.mitti.se/nyheter/restriktoner-skarps-nu-avrads-fran-besok-i-kopcentrum/reptjC!PIYI2Tl9d0@oyI96iWmktA/

Kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), meddelar att man ännu inte fått några indikationer på en ökad smittspridning i Danderyd.

– Inte när det kommer till äldreboende, eller så. Hur det ser ut i Danderyd bland befolkningen generellt vågar jag inte spekulera, men det är tydligt att många har börjat slarva och sänkt garden, det är en hel del trängsel på sina ställen, säger hon.

Hon påpekar dock att det kan komma nya beslut efter de nya råden.

Hur ser du på läget?

– Det här är en skärpning och vi är i ett allvarligt läge.

– Vi har rekommendationer till våra medarbetare sedan tidigare att man ska jobba hemifrån, nu skärper vi det ytterligare och säger att alla som har arbetsuppgifter som kan utföras på distans ska arbeta hemma i de tre veckor de allmänna råden gäller.

Tillförordnad kommundirektör, Åsa Anthony, meddelar att mer information från kommunen kring beslut om seniorträffar, besök vid äldreboende väntas inom den närmaste veckan.

– Det är ett besvärligt läge så klart. Vi är alla oroade för den ökade smittspridningen som sker i regionen just nu. Det är en ökad belastning på sjukvården och där måste alla hjälpas åt.