Rysseviken erbjuder boende till personer som står utan bostad och som har ett pågående missbruk. I flera år har bland annat Aftonbladet uppmärksammat de dåliga förhållandena på boendet.

Haninge kommun tecknade ett nytt avtal med Gysingeupplevelser AB, som driver boendet, i juli 2022. 750 kronor per person och dygn har man betalat för placeringarna. Totalt har Haninge kommun fakturerats 5, 8 miljoner kronor av företaget i fjol, inklusive placeringar på bolagets integrerade boende i Brandbergen.

Men i mars i år avslutade kommunen avtalet i förtid, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

Beslutet fattades efter att bolaget fått två varningar.

– Vi har haft tillsyn på Rysseviken och har uppmärksammat brister som företaget har fått på sig att åtgärda men det har de inte gjort. När vi skickat ut två varningar och inget förbättrades bestämde vi oss för att avsluta avtalet, säger Maria Porshage, verksamhetsområdeschef för individ- och familjeomsorg på kommunen, till Mitt i.

 Maria Porshage, verksamhetsområdeschef Individ och familjeomsorg på Haninge kommun.

Maria Porshage, verksamhetsområdeschef Individ och familjeomsorg på Haninge kommun.

Flera problem

I varningarna, som Mitt i tagit del av, står det bland annat att det finns vägglöss, att bolaget inte betalar arbetsgivaravgifter, inte är godkänt för F-skatt och att lokalvården "är eftersatt" samt att det finns en oro kring brandskyddet på boendet.

– De har inte följt de krav vi har i avtalet. Det har förts en dialog under en längre tid men nu kunde vi inte vänta längre, säger Maria Porshage.

Redan 2019 skrev Mitt i om att boendet fick kritik av dåvarande socialministern Lena Hallengren (S), efter att det uppmärksammats i SVT:s Uppdrag granskning.

Hur kommer det sig att ni tar det här beslutet först nu?

– Det handlar om ett lågtröskelboende – det är vuxna individer som vill bo där. Vi har velat flytta dem till andra boenden tidigare men de har själva inte velat det. Det finns inga tvångsåtgärder. Vi har känt till problemen en längre tid men det har tidigare inte varit så här illa som nu när vi kände att det inte var hållbart längre, säger Maria Porshage.

Livsmedelsförbud

Efter ett platsbesök av Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) den 21 februari i år fick bolaget även ett livsmedelsförbud då det visade sig att man på plats tillagar och serverar mat till boende – utan att ha gjort en livsmedelsregistrering.

Enligt beslutet har förbundet försökt nå företagets vd flera gånger utan att någon registrering inkommit.

I uppsägningen tar kommunen även upp att bolaget hade kreditvärderingsbetyg 1 av 100 och att det finns en skuld hos Kronofogden. Bolaget ska i februari ha skrivit till kommunen att det "pågår en administrativ och operativ rekonstruktion av bolaget".

Undersöker alternativ

Avtalet löper ut den 30 juni. Enligt Maria Porshage bor det runt 11-12 personer på boendet i dag.

Vad händer för de som bor där nu?

– De är kontaktade av sina handläggare på kommunen och vi försöker motivera dem till andra lösningar. Man bor inte där om man är i behov av behandling eller vill vara helt nykter, därför rör det sig om liknande lågtröskelboenden, säger hon.

Mitt i har flera gånger sökt vd:n för bolaget utan resultat.