Efter måndagens fullmäktige stod det klart att det blir ett maktskifte i Järfälla. Socialdemokraterna kommer styra tillsammans med Centerpartiet i samarbete med Vänsterpartiet. Och Eva Ullberg (S) kan nu titulera sig som kommunstyrelsens ordförande.

– Jag känner mig jätteglad och det känns fint att ha fått det här förtroendet. Jag är väldigt ödmjuk inför det som komma skall, men känner mig ivrig att sätta igång.

Någon trotsade partilinjen

Under måndagens fullmäktige vann hon omröstningen med 31 röster mot Emma Feldmans (M) 30 röster. Det jämna resultatet innebar att någon från C, S, V eller MP lade sin röst på Feldman. Men eftersom det var en sluten omröstning vet man inte vems mandat det var.

– Jag vill inte spekulera i det, säger Eva Ullberg (S).

Hon berättade för Mitt i under fredagen att samtal med Miljöpartiet pågår och att hon hoppas att de kommer göra vissa överenskommelser under mandatperioden.

Miljöpartiet ingår inteFör i samarbetet med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet lämnas Miljöpartiet utanför och hamnar i en opposition.

– Vi tycker att det är tråkigt givetvis och vi har inte fått svar på riktigt varför det blev så. Men vi ska göra det bästa vi kan i den här situationen, och vara en tuff men samarbetsvillig opposition för att genomföra så mycket grön politik som möjligt, säger kommunalrådet Patric Andersson (MP).

Är det underligt tycker du, att ni lämnades utanför?

– Ja, det tycker jag. Men nu är det som det är och nu för vi förhålla oss till det.

Hur tänker ni agera som oppositionsparti?

– Vi kommer fortsätta att granska styret och lägga motioner. Och försöka samverka med de oppositionspartier som vi kan samverka med. Sen kan det bli så att vi gör uppgörelser med styret i de frågor som är viktiga för oss. Det finns gemensamma nämnare i alla de tre partierna, men vi tycker lite mer.

Ett guldläge

Även om Patric Andersson säger sig att Järfälla hade mått bra av ett majoritetsstyre är han inte helt missnöjd med deras situation.

– De sitter i en minoritet med sina 30 mandat mot 29. Med våra två mandat har vi ett guldläge.

Var det någon av er som röstade för Feldman som ordförande?

– Nej, det var ingen från oss.