Kampen om ett bilfritt Grönsakstorg har pågått länge. GöteborgDirekt har tidigare rapporterat om flera manifestationer och engagemang kring platsen.

Ett Göteborgsförslag "Grönsakstorget fritt från bilar" fick snabbt över 200 röster och landande på politikernas bord.

Det resulterade bland annat i ett yrkande – från Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centern och Liberalerna – att förvandla parkeringsplatsen till ett sommartorg redan nästa år.

Bred uppslutning

På senaste trafiknämnden röstade en bred majoritet av politikerna för idén. Det innebär att ett sextiotal parkeringsplatser på Grönsakstorget försvinner mellan 2 maj och 30 september, 2023.

– Glädjande med så bred politisk uppslutning att testa Grönsakstorget som sommartorg, säger Karin Pleijel (MP), 2:e vice ordförande i trafiknämnden.

Hon lyfter att trafikkontoret samarbetar med fastighetsägare och handlarföreningar kring sommarkonceptet.

– Detta ska bli en win-win för handlarna, göteborgarna och miljön. Vi vill erbjuda göteborgarna och turister ett levande och grönskande Grönsakstorg med café och restauranger och mysiga mötesplatser.

Plats nära vatten

Grönsakstorget ingår även i den nya stadsmiljöplanen som antogs i våras. Syftet med planen är att lyfta platser och gator i området innanför Vallgraven, i Göteborgs historiska stadskärna.

Omvandlingen av Grönsakstorget beskrivs som en blivande plats i stadens centrum med stark relation till vattnet.