Nyheten om att S, V, C och MP slår sina påsar ihop kom vid 13-tiden på måndagen.

Konstellationen kallar sig själv Sundbybergsmajoriteten.

– Det känns oerhört skönt och jag är väldigt glad, säger gruppledare Peter Schilling (S).

Trots den ideologiskt vida laguppställningen känner han sig trygg med att styret ska hålla sams i fyra år framöver.

– Det grundläggande, den liberala demokratins rättigheter, är vi helt överens om. Är man det går det att bygga en väldigt fin politik på det.

Majoritet även utan MP

Tillsammans samlar S, V, C och MP en klar majoritet i kommunfullmäktige: 34 av 61 mandat.

Även utan MP i gänget hade partierna haft en majoritet av mandaten. Men talesättet "ju fler kockar, desto sämre soppa" gällde inte i det här fallet, om man ska tro Peter Schilling.

– Jag tycker att det är en lite väl instrumentell syn. Vi har bildat den här majoriteten eftersom vi tror att vi tillsammans kommer att kunna komplettera och stärka varandra.

Gruppledarna för de fyra partierna meddelar i ett gemensamt uttalande att styret tänker ta ansvar för "en god ekonomi, miljö- och klimatutmaningarna och en stark välfärd".

– Den viktigaste frågan är att vi har enats om att vara en majoritet för ett hållbart Sundbyberg, det är vår utgångspunkt, säger Peter Schilling.

Att "hållbarhet" är ett nyckelord råder det inga tvivel om. I ett uttalande använder både Stefan Bergström (C) och Martin Solberg (MP) ordet för att beskriva den politik som Sundbybergsmajoriteten vill genomföra.

Det gör även V:s gruppledare Moisés Ubeira, som emellertid också framhäver bostadsfrågan som ett prioriterat område.

Enligt Peter Schilling ska dessutom skola och trygghet prioriteras högt kommande mandatperiod. Han ser särskilt fram emot det så kallade Hallonbergslyftet, med satsningar på stadsbyggnad, välfärd och trygghet i stadsdelen.

De blå ville ha C

Konstellationen V+S+MP+C är ett oprövat kort i Sundbybergs historia. I fredags uttryckte L, M och KD i ett öppet brev besvikelse över att C var på väg att sätta sig i ett "vänsterstyre".

Trots de blå partiernas försök att få med sig sin gamla allianskollega, valde C slutligen att gå samman med två röda och ett grönt.

– Vi har avfärdat ett minoritetsstyre som hamnar i beroendeställning av SD. Det gjorde vi redan åtta dagar efter valet, sade gruppledaren Stefan Bergström (C) häromdagen.

M:s gruppledare Axel Conradi är besviken när Mitt i når honom på måndagseftermiddagen. "Ett tydligt vänsterstyre" kallar han den konstellation som nu har presenterats.

– M kommer nu att utgöra en aktiv opposition som tillvaratar det stöd vi har fått av Sundbybergs invånare. Vi är en motståndskraft mot vänsterpolitik och kommer att spendera tiden framåt med att granska styret, rädda valfriheten och stärka tryggheten. Det kommer vi att göra i samverkan med L och KD.

Han delar inte Stefan Bergströms analys om att det krävs ett majoritetsstyre för att göra sig oberoende av SD:s stöd.

– En konstellation av Alliansen och MP hade samlat 28 mandat i fullmäktige, då hade det krävt att de andra partierna gick samman för att rösta ner styret. Risken för att det skulle hända måste ändå bedömas som låg.

Han tillägger:

– Om MP och C vill se ett alternativt styre står dörren öppen.

https://www.mitti.se/nyheter/tyst-fran-partierna-om-kommande-styre-i-sundbyberg/repvjf!D9reVWq0WGIxuRPHgRwTuw/